ΗΠΑ: Η Τουρκία υπέγραψε επιστολή προσφοράς και αποδοχής για την αγορά των F-16 Block 70 & 79

ΗΠΑ, Τουρκία, εξοπλισμοί, αγορά F-16,

     Η Άγκυρα υπέγραψε την αγορά 40 μαχητικών αεροσκάφών F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16. αξίας  23 δισ. δολαρίων Το θέμα της αγοράς των F-16 είχε συνδεθεί με τα εμπόδια που έβαζε η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία υπέγραψε επιστολή προσφοράς και αποδοχής για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16, πρόκειται για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16, αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε:

"Η Τουρκία υπέγραψε την προσφορά και την επιστολή αποδοχής για την αγορά F-16. Αυτή η πώληση είναι μια επένδυση στην ικανότητα κοινών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ".

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτισε την υπογραφή επίσημης επιστολής από την Τουρκία που πιστοποιεί την πώληση ενός πακέτου, εκτιμώμενης αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, χαρακτηρίζοντάς το "ένα σημαντικό βήμα" στις συνομιλίες μεταξύ των δύο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την υπογραφή [της Τουρκίας] μιας Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής για την αγορά F-16", δήλωσε στο Al-Monitor εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Αυτή η πώληση είναι μια επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ".

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η Τουρκία σχεδιάζεται να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 από τις ΗΠΑ και 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 για την ανανέωση του υπάρχοντος στόλου.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι υποστήριξε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα

Σημειώνεται επίσης ότι κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για εθνικά επιζήμια πολιτική, καταγγέλλοντας ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16, είναι χωρίς όρους όσον αφορά τη χρήση των εν λόγω μαχητικών για ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος στο Αιγαίο, όπως είναι οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αρνείται να αποσαφηνίσει το περιεχόμενο της επιστολής Μπλίνκεν, η οποία δεν θέτει περιοριστικούς όρους στην Τουρκία για την χρήση των F-16 για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια στρατηγική η οποία συνοδεύεται από διαρκή υποχωρητικότητα έναντι των τουρκικών προκλήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου