Ζαν-Λικ Μελανσόν / Βρυξέλλες: «Θα κρατήσουμε υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό αν γίνουμε κυβέρνηση» (vid)

Ζαν-Λικ Μελανσόν, Νέο Λαϊκό Μέτωπο, Βρυξέλλες, κανόνες δαπανών E.E.,

 

     «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι και ευφυείς για να καταλάβουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η μετωπική σύγκρουση με θεσμούς ικανούς για τα χειρότερα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, σε μια αιχμή προς το ισχυρό εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.


Η αριστερή συμμαχία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες σε μια εποχή που η Γαλλία έχει δεχθεί προειδοποιήσεις για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμά της.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν προσπάθησε να ανατρέψει τους φόβους ότι μια μελλοντική αριστερή κυβέρνηση στη Γαλλία θα διαταράξει τους κανόνες δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες αφότου η αριστερή του συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF), έφτασε σε μια νίκη-έκπληξη στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ισχυρίστηκε ότι τα ριζοσπαστικά σχέδια δαπανών της συμμαχίας του ήταν στεγανά.

«Δεν ξέρω πώς το πρόγραμμά μας έρχεται σε αντίθεση με (...) τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε κανέναν κανόνα δαπανών της ΕΕ, εκτός από την ανάγκη διατήρησης ενός "ορισμένου επιπέδου ισορροπίας".
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι και ευφυείς για να καταλάβουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η μετωπική σύγκρουση με θεσμούς ικανούς για τα χειρότερα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε, σε μια αιχμή προς το ισχυρό εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Στην προεκλογική εκστρατεία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεσμεύτηκε να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες κατά 150 δισεκατομμύρια ευρώ και δεσμεύτηκε για αύξηση 10% στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις επιδοτήσεις στέγασης. Λέει ότι οι πρόσθετες δαπάνες θα αντισταθμιστούν από φόρους στους υπερπλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αλλά το Παρίσι βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο στις Βρυξέλλες για την αποτυχία του να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα τη γαλλική κυβέρνηση για το επίμονα υψηλό έλλειμμα -ή τη διαφορά μεταξύ των κρατικών δαπανών και των εσόδων-, το οποίο ανέρχεται στο 5,5% της οικονομικής παραγωγής το 2023.

Η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Αυτή η επίσημη προειδοποίηση από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σημαίνει ότι το Παρίσι αναμένεται να καταρτίσει ένα σχέδιο χέρι-χέρι με τις Βρυξέλλες για τη μείωση της υπερφόρτωσης του ελλείμματος - μια διαδικασία που η επόμενη κυβέρνηση, μόλις σχηματιστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα.

Το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής έφερε ένα κοινοβούλιο χωρίς αποτέλεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δρόμος προς την κυβέρνηση είναι προς το παρόν ασαφής, με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε από τον σημερινό πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ να παραμείνει στο αξίωμα για να εξασφαλίσει τη συνέχεια στην κυβέρνηση, ενώ οι συνομιλίες για τον συνασπισμό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την Τετάρτη, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του υπερβολικού ελλείμματος της Γαλλίας είναι η αύξηση των εσόδων, την οποία το κόμμα του LFI υποστηρίζει σταθερά με την αύξηση των φόρων.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει ούτε μια νέα δαπάνη -και σας δεσμεύομαι εκ μέρους του συνασπισμού και όχι μόνο εκ μέρους μου- (...) ούτε μια πρόσθετη δαπάνη που να μην εξασφαλίζεται από πρόσθετα έσοδα», υποστήριξε.

Ο Μελανσόν στόχευσε επίσης να επιρρίψει την ευθύνη για τις δημοσιονομικές ανησυχίες της Γαλλίας στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημιουργούν χρέος και κοινωνική αναστάτωση. Είναι λοιπόν σαφές ότι τα πράγματα είναι βέβαιο ότι θα πάνε χειρότερα για τη Γαλλία, που είναι μια κρατική οικονομία εδώ και μια χιλιετία, από ό,τι για άλλα κράτη, όταν διαταράσσουμε το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες και τους σημαντικότερους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης», σχολίασε.

Η πολιτική παράλυση στη Γαλλία ανησυχεί τις Βρυξέλλες

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήταν ο πρώτος ηγέτης κόμματος που έκανε δήλωση μετά την αποκάλυψη του exit poll στη Γαλλία την Κυριακή, είναι πιθανό να τρομάξει πολλούς κεντρώους στις Βρυξέλλες.

Το κόμμα του θεωρείται ότι βρίσκεται στο πολύ αριστερό άκρο του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο φιλοξενεί επίσης κεντροαριστερές δυνάμεις.

Από όλα τα πολιτικά κόμματα της συμμαχίας, το κόμμα του Μελανσόν, Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF), έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες (71) στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ακολουθούμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με 64 έδρες.

Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει καλέσει επίμονα τον πρόεδρο Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό από την αριστερή συμμαχία. Υποστήριξε την Τετάρτη ότι έχει καθιερωθεί ένας "κανόνας" στη συμμαχία του, σύμφωνα με τον οποίο η ομάδα που θα έρθει πρώτη στο συνασπισμό θα προτείνει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό.

Όμως ένας πρωθυπουργός που θα προερχόταν από την ακροαριστερή ομάδα θα αποτελούσε αναμφίβολα κόκκινη γραμμή για άλλες κεντρώες δυνάμεις που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι για το NFP.

Ο Μελανσόν αναγνώρισε ότι η διαδικασία για την ανάδειξη ενός υποψήφιου πρωθυπουργού που θα είναι αρεστός σε όλη την αριστερή συμμαχία θα πρέπει να λάβει υπόψη "όλα τα είδη των αποχρώσεων".
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου