Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι τρεις ισραηλινές όμηροι που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς, η Εμιλι Νταμάρι, η Ρόμι Γκόνεν και η Ντόρον Στάινμπρέχερ, βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος.
Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης που τέθηκε την Κυριακή 19/1 σε εφαρμογή με πολύωρη καθυστέρηση.
Όπως μεταδίδει το ισραηλινό μέσο Times of Israel επικαλούμενο το σαουδαραβικό πρακτορείο Al Arabiya η Χαμάς παρέδωσε τους τρεις Ισραηλινούς ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό.Ο Ερυθρός Σταυρός αρχίζει τώρα να μεταφέρει τους Romi Gonen, Emily Damari και Doron Steinbrecher στις IDF στην περιοχή του διαδρόμου Netzarim, προσθέτει το δημοσίευμα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με του TOI.
Οι απελευθερωμένοι όμηροι Romi Gonen, Doron Steinbrecher και Emily Damari μεταφέρθηκαν από τη Χαμάς υπό την επιτήρηση του Ερυθρού Σταυρού, όπως επιβεβαίωσε πηγή ασφαλείας στην Jerusalem Post.
Στο μεταξύ, χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις ρημαγμένες γειτονιές τους στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες διέφυγαν κατά τη διάρκεια του 15μηνου πολέμου στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Πλάνα καταγράφουν κομβόι ανθρώπων ανάμεσα σε συντρίμμια.
Κάποιες φορές σταματούν για να γιορτάσουν, συχνά σε μεγάλες ομάδες, μόνο και μόνο επειδή είναι σε θέση να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής.
Και παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην έχουν πλέον φυσικό σπίτι για να στεγαστούν…
Ο Σαλέμ Ναμχάν, εκτοπισμένος από την πόλη της Γάζας, λέει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters : «Τα σπίτια μας διαλύθηκαν, οπότε θα στήσουμε μια σκηνή και θα μείνουμε στη γειτονιά μας, για να μπορούμε να νιώσουμε ότι είμαστε πίσω στη γειτονιά μας…στο σπίτι μας».
Το σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς
ΦΑΣΗ 1: (42 ημέρες)
- Η
Χαμάς απελευθερώνει 33 ομήρους, μεταξύ των οποίων γυναίκες πολίτες και
στρατιώτες, παιδιά και πολίτες άνω των 50 ετών
- Το
Ισραήλ απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε άμαχο όμηρο
και 50 για κάθε γυναίκα στρατιώτη
- Σταματώντας
τις μάχες, οι ισραηλινές δυνάμεις απομακρύνονται από κατοικημένες περιοχές
στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας
- Οι
εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους,
περισσότερη βοήθεια εισέρχεται στη λωρίδα
ΦΑΣΗ 2: (42 ημέρες)
- Διακήρυξη
«βιώσιμης ηρεμίας»
- Η
Χαμάς απελευθερώνει τους υπόλοιπους άνδρες ομήρους (στρατιώτες και
πολίτες) με αντάλλαγμα έναν αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων που δεν έχει
ακόμη διαπραγματευτεί και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων
από τη Λωρίδα της Γάζας.
ΦΑΣΗ 3:
- Τα
πτώματα των νεκρών Ισραηλινών ομήρων ανταλλάσσονται με πτώματα νεκρών
Παλαιστινίων μαχητών
- Εφαρμογή
σχεδίου ανασυγκρότησης στη Γάζα
- Ανοίγουν
ξανά τα συνοριακά περάσματα για μετακίνηση εντός και εκτός Γάζας
Ποιοι όμηροι και πόσοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν είναι περίπλοκο. Οι 33 θα περιλαμβάνουν γυναίκες, παιδιά και άτομα άνω των 50 ετών — σχεδόν όλοι πολίτες, αλλά η συμφωνία δεσμεύει επίσης τη Χαμάς να απελευθερώσει όλες τις εν ζωή γυναίκες στρατιώτες. Η Χαμάς θα απελευθερώσει πρώτα ζωντανούς ομήρους, αλλά αν οι ζωντανοί δεν συμπληρώσουν τον αριθμό 33, τα πτώματα θα παραδοθούν. Δεν κρατούνται όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς, επομένως το να τους παραδώσουν άλλες μαχητικές ομάδες θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου