Συγκρούσεις αστυνομίας με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Βελιγράδι (vid)

Σερβία, Βελθγράδι, Αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Ίβιτσα Ντάτσιτς, Reuters.com,

    Οι διαδηλωτές απαιτούσαν τον τερματισμό της 12χρονης διακυβέρνησης του Βούτσιτς  ► Ο Βούτσιτς κατηγορεί ξένες δυνάμεις ότι κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις  ► Οι αντίπαλοι κατηγορούν τον Βούτσιτς για διαφθορά και καταστολή των μέσων ενημέρωσης...


Η σερβική αστυνομία συγκρούστηκε το βράδυ του Σαββάτου με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Βελιγράδι που απαιτούσαν πρόωρες εκλογές και τον τερματισμό της 12ετούς διακυβέρνησης του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η αστυνομία ανέπτυξε δεκάδες αστυνομικούς με εξάρτυση αντιμετώπισης ταραχών γύρω από κυβερνητικά κτίρια, το κοινοβούλιο και το κοντινό πάρκο Πιονίρσκι, όπου πλήθος υποστηρικτών του Βούτσιτς από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκε σε αντιδιαμαρτυρία.

Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας γύρω στις 10 το βράδυ, ορισμένοι διαδηλωτές που ήθελαν να αντιμετωπίσουν τους υποστηρικτές του Βούτσιτς πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και φωτοβολίδες στην αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε βία για να τους διαλύσει σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κρατήστε τις ασπίδες κάτω», καλώντας την αστυνομία να σταματήσει να παρεμβαίνει.

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετές δεκάδες διαδηλωτές, ενώ έξι αστυνομικοί αναφέρθηκαν ως τραυματίες στις συγκρούσεις, δήλωσε ο Ντράγκαν Βασιλίεβιτς, διευθυντής της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο.

-

Ο Βούτσιτς είπε ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ανατρέψουν το κράτος. «Αυτοί (οι διαδηλωτές) ήθελαν να ανατρέψουν τη Σερβία και απέτυχαν», έγραψε στη σελίδα του στο Instagram.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κλιμάκωση των εντάσεων.

«Αυτές (οι αρχές)... επέλεξαν τη βία και την καταστολή εναντίον του λαού. Κάθε ριζοσπαστικοποίηση της κατάστασης είναι δική τους ευθύνη», έγραψαν φοιτητές στο κοινωνικό δίκτυο X.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η αστυνομία θα λάβει μέτρα για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

«Η αστυνομία θα λάβει όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και ειρήνης... και θα εφαρμόσει όλες τις εξουσίες της για την απόκρουση επιθέσεων και τη σύλληψη όλων όσων επιτέθηκαν στην αστυνομία», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Μήνες διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος πανεπιστημίων, έχουν συγκλονίσει τον Βούτσιτς, έναν λαϊκιστή, του οποίου η δεύτερη θητεία λήγει το 2027, οπότε και έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές.

Οι αντίπαλοι του Βούτσιτς κατηγορούν τον ίδιο και τους συμμάχους του για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, βία κατά αντιπάλων και περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, κάτι που αρνούνται.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι θέλουν η κυβέρνηση να εισακούσει τα αιτήματά τους μέχρι το τέλος της διαμαρτυρίας, έχουν δεσμευτεί να μην προβούν σε βία.

Ο Βούτσιτς έχει αρνηθεί στο παρελθόν πρόωρες εκλογές. Ο συνασπισμός του, υπό την ηγεσία του Προοδευτικού Κόμματος, κατέχει 156 από τις 250 κοινοβουλευτικές έδρες.

 Νωρίτερα το Σάββατο, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι πίσω από τη διαμαρτυρία κρύβονταν απροσδιόριστες «ξένες δυνάμεις». Είπε ότι η αστυνομία θα πρέπει να συγκρατηθεί, αλλά προειδοποίησε ότι η βία δεν θα γίνει ανεκτή.

«Η χώρα θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και οι κακοποιοί θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι.

Η Σλαντιάνα Λογιάνοβιτς, 37 ετών, αγρότισσα από την πόλη Σιντ στα βόρεια, είπε ότι ήρθε για να υποστηρίξει τους φοιτητές.

«Οι θεσμοί έχουν σφετεριστεί και... υπάρχει πολλή διαφθορά. Οι εκλογές είναι η λύση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτός (ο Βούτσιτς) θα θέλει να φύγει ειρηνικά», δήλωσε στο Reuters.

Τις ημέρες πριν από τη διαμαρτυρία, η αστυνομία συνέλαβε περίπου δώδεκα αντικυβερνητικούς ακτιβιστές, κατηγορώντας τους για υπονόμευση του συντάγματος και τρομοκρατία. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Οι διαμαρτυρίες φοιτητών, αντιπολίτευσης, εκπαιδευτικών, εργατών και αγροτών ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τον θάνατο 16 ανθρώπων την 1η Νοεμβρίου σε κατάρρευση στέγης σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ . Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη διαφθορά για την καταστροφή.

Η συγκέντρωση στο Βελιγράδι συμπίπτει με την Ημέρα του Αγίου Βίτου, την οποία τιμούν οι περισσότεροι Σέρβοι, η οποία σηματοδοτεί τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389 με τους Οθωμανούς Τούρκους
με πλληρωφορίς; από reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr