Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ήδη από τα μέσα του 2029.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι το επερχόμενο ψηφιακό ευρώ θα είναι ασφαλές, εύχρηστο και δωρεάν, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών (BEUC). Η δημοσκόπηση συγκέντρωσε απαντήσεις από περισσότερους από 10.000 καταναλωτές σε 10 χώρες της ευρωζώνης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ εξακολουθούν να εργάζονται πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο του ψηφιακού ευρώ, αλλά η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2029.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι το επερχόμενο ψηφιακό ευρώ θα είναι ασφαλές, εύχρηστο και δωρεάν, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών (BEUC). Η δημοσκόπηση συγκέντρωσε απαντήσεις από περισσότερους από 10.000 καταναλωτές σε 10 χώρες της ευρωζώνης.Εάν εισαχθεί στην Ευρώπη μια νέα μέθοδος ψηφιακής πληρωμής, όπως το ψηφιακό ευρώ , η πλειοψηφία των καταναλωτών (86% των ενηλίκων) δήλωσε ότι θα ανησυχούσε τουλάχιστον κάπως για το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους σε περίπτωση απάτης ή απάτης. Επιπλέον, το 87% δήλωσε ότι οι ψηφιακές πληρωμές θα πρέπει να είναι δωρεάν για τους καταναλωτές.
«Ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι ελκυστικό για τους καταναλωτές εάν είναι εύχρηστο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δυσκολεύονται σήμερα με τις ψηφιακές πληρωμές, εάν παρέχει ισχυρή προστασία από την απάτη, συμπεριλαμβανομένων καλών δικαιωμάτων επιστροφής χρημάτων, και εάν βασικές υπηρεσίες όπως μια κάρτα πληρωμής προσφέρονται δωρεάν», δήλωσε ο Agustín Reyna, γενικός διευθυντής του BEUC.
Στα χαρτιά, το έργο ακούγεται ελκυστικό. Σε αντίθεση με τις τραπεζικές καταθέσεις ή τα κρυπτονομίσματα, το ψηφιακό ευρώ δεν θα ενείχε κανένα οικονομικό κίνδυνο — θα ήταν το ηλεκτρονικό ισοδύναμο των μετρητών, σχεδιασμένο να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από αμερικανικούς παρόχους όπως η Visa και η Mastercard.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την προσβασιμότητα, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν αμφίβολοι για τον σχεδιασμό και την αναγκαιότητά της.
Την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα προς την έναρξη του ψηφιακού ευρώ. Σύμφωνα με τον νέο συμβιβασμό, οι υπουργοί θα έχουν λόγο για το εάν θα εκδοθεί το νόμισμα και για το μέγιστο ποσό ψηφιακών ευρώ που μπορούν να κατέχουν οι κάτοικοι — μια δικλείδα ασφαλείας που αποσκοπεί στην άμβλυνση των φόβων για μαζική κατάθεση τραπεζικών καταθέσεων.
«Ένα σημαντικό στοιχείο του συμβιβασμού στον οποίο καταλήξαμε είναι ότι πριν η ΕΚΤ λάβει τελική απόφαση σχετικά με την έκδοση, θα υπάρξει η ευκαιρία για συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών σχετικά με το πώς θα προχωρήσει το έργο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά νομοθεσία για το ψηφιακό ευρώ τον Ιούνιο του 2023, αλλά το σχέδιο εξακολουθεί να απαιτεί την έγκριση τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και του Συμβουλίου.
Μόλις εγκριθεί, η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει, κάτι που θα ενεργοποιήσει μια προπαρασκευαστική φάση που θα διαρκέσει περίπου δυόμισι χρόνια.
Επί του παρόντος, μόνο επτά από τις 20 χώρες της ευρωζώνης λειτουργούν εθνικό σύστημα καρτών, αφήνοντας τις υπόλοιπες εξαρτώμενες από διεθνείς παρόχους.
«Το ψηφιακό ευρώ δεν είναι απλώς ένα μέσο πληρωμής, είναι επίσης μια πολιτική δήλωση σχετικά με την κυριαρχία της Ευρώπης και την ικανότητά της να χειρίζεται τις πληρωμές, μεταξύ άλλων σε διασυνοριακή βάση, με μια ευρωπαϊκή υποδομή και λύση», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη.
«Αυτός (ο συμβιβασμός) ήταν ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνση που ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ήδη από τα μέσα του 2029.

Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου