ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Υποκλοπές / Σφίγγει ο κλοιός για τον Μητσοτάκη

Το παζλ του "Μαξίμου Gate" φτάνει, παρά τα εμπόδια, στη συμπλήρωσή του. Και το τελευταίο κομμάτι μπορεί να σχηματίζει το πρόσωπο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Κάθε μέρα που περνάει -μετά την ιστορική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών- ο μίτος του σκανδάλου των υποκλοπών ξετυλίγεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι μέσα σε 4 ολόκληρα χρόνια. Και φαίνεται ότι την άκρη του νήματος κρατάει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


Το φάντασμα του Νίξον πάνω από τον πρωθυπουργό. Υπουργοί σκέφτονται τη μήνυση. Τι θα κάνει ο Σαμαράς. Η Εξεταστική που έχει υποσχεθεί ο Ανδρουλάκης

Κάθε μέρα που περνάει -μετά την ιστορική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών- ο μίτος του σκανδάλου των υποκλοπών ξετυλίγεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι μέσα σε 4 ολόκληρα χρόνια. Και φαίνεται ότι την άκρη του νήματος κρατάει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης περί κάποιων «κακόβουλων ιδιωτών» που έδρασαν μόνοι τους έχει καταρρεύσει παταγωδώς. Και τώρα που οι ιδιώτες άρχισαν να μιλάνε και ξεκαθάρισαν ότι το Predator έχει πωληθεί μόνο σε κυβερνήσεις και χρησιμοποιείται μόνο από αυτές, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει επικίνδυνα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το αλεξικέραυνο, που νόμιζε ότι είχε εγκαταστήσει ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται παντελώς ανενεργό.

Με τη νέα, ευθέως απειλητική, δήλωσή στο Mega και στο Inside Story (24.3.26), ο ιδρυτής της εταιρείας Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, προειδοποιεί ανοιχτά πως «δεν θα γίνει αποδιοπομπαίος τράγος»· φωτογραφίζει μάλιστα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη που είχαν έδρα το Μαξίμου. Ο Ντίλιαν φτάνει στο σημείο να υπενθυμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το τέλος του Ρίτσαρντ Νίξον· του μοναδικού παραιτηθέντα Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος «έχασε την προεδρία του στην υπόθεση Watergate επειδή προσπάθησε να συγκαλύψει μία επιχείρηση υποκλοπών».

Η καθαρογραμμένη πλέον, ογκωδέστατη, δικαστική απόφαση των 1.930 σελίδων βρίθει αναφορών και στοιχείων για το κοινό κέντρο ΕΥΠ-Predator. Το δικαστήριο, διαφωνώντας με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι οι ιδιώτες πούλησαν το προϊόν τους σε κρατική Αρχή και μετά δεν είχαν άλλη εμπλοκή, αποδέχθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- το κοινό κέντρο με την ΕΥΠ. Και καταδεικνύει με ενάργεια τη διασύνδεση των καταδικασθέντων με κρατικές οντότητες.

Εξετάστηκε φωτογραφική αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

«Εκ σχεδιασμού, το λογισμικό μας δεν επιτρέπει σε κανέναν εκτός από την υπηρεσία να γνωρίζει τους στόχους και να είναι ενήμερος για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις εθνικές υπηρεσίες. Οι εθνικές υπηρεσίες καθορίζουν τους στόχους και εκτελούν την επιχείρηση χωρίς τη γνώση μας. Δεν γνωρίζουμε ποιος πραγματοποίησε τις παρεμβάσεις». Ο ιδρυτής της Intellexa μετακύλησε ευθέως την ευθύνη για το περιεχόμενο, την κατοχή και τη χρήση των παρακολουθήσεων στους τελικούς χρήστες του λογισμικού: τους κρατικούς φορείς. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και τις δικαστικές Αρχές -με φόντο την επικείμενη εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, καθώς και τη νέα προανάκριση για απόπειρα κατασκοπείας- είναι σαφές: «Αν πέσω, θα σας πάρω μαζί μου».

Η κυβέρνηση, αφού αρχικά είχε κάνει σημαία την εισαγγελική διάταξη του Αρείου Πάγου (πόρισμα Ζήση), τώρα οχυρώνεται, κακήν κακώς, πίσω από την απαξίωση του Ντίλιαν, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας των ισχυρισμών του: «ένοχος ένοχον ου ποιεί» δήλωσε αμήχανα ο Άδωνης Γεωργιάδης, «δεν ξέρω πόση αξία έχει ένας άνθρωπος καταδικασμένος με πάρα πολλά χρόνια στην πλάτη του» ψέλλισε ο Μακάριος Λαζαρίδης. «Η αντιπολίτευση υιοθετεί τους ισχυρισμούς ενός κατηγορούμενου» επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Mega, 26.3.26).

Η πανικόβλητη κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ακόμα και τη «φωτογραφική» αλλαγή των διατάξεων που αφορούν τη μετατροπή ποινών φυλάκισης σε χρηματικές ποινές ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας - κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ευνοϊκά την τύχη των Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου, Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτίσουν ποινή φυλάκισης μετά το Εφετείο. Το σχετικό δημοσίευμα του dnews.gr διέψευσε, τελικά, την Πέμπτη ο Παύλος Μαρινάκης.

Φάμελλος: «Ποιος κρατάει τα κυβερνητικά στελέχη;»

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απάντηση στο μείζον ερώτημα: ποιος «κρατικός φορέας» και με ποιον τρόπο «λειτούργησε» το παράνομο λογισμικό.

Αλλά και γιατί τα κυβερνητικά στελέχη δεν στράφηκαν απέναντι στους τέσσερις «ιδιώτες», υποστηρίζοντας την κατηγορία. Αλλά άφησαν τη δικαστική βάσανο μόνο σε δημοσιογράφους, πολιτικούς της αντιπολίτευσης, στελέχη της ΕΥΠ και στο πρώην στέλεχος της Meta, Άρτεμη Σίφορντ.

Το ζήτημα έθεσε εκ νέου σε υψηλούς τόνους ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Ολομέλειας (26.3.26): «Γιατί οι υπουργοί σας δεν αντέδρασαν όταν ενημερώθηκαν από ανεξάρτητη Αρχή ότι παρακολουθούνται; Πού είναι ο κ. Δένδιας, ο κ. Γεραπετρίτης, ο λαλίστατος κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Κικίλιας, ο κ. Πλεύρης, η κ. Κεφαλογιάννη και τόσοι ακόμα; Γιατί δεν έχετε κινηθεί νομικά, έστω απέναντι σε αυτούς τους ιδιώτες; Γιατί δεν προσφεύγουν για να μάθουν ποιοι άκουσαν ακόμα και εμπιστευτικά θέματα της χώρας; Ποιος τους κρατάει;».

Η απάντηση για την εξοργιστική αδράνεια των κυβερνητικών στελεχών είναι προφανής και κρύβεται στην ένοχη σιωπή της κυβέρνησης: «Πίσω από τις παρακρατικές πρακτικές κρύβεται το καθεστώς Μητσοτάκη. Οι υπουργοί δεν προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη γιατί πίσω από τις υποκλοπές είναι το Μέγαρο Μαξίμου». Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι 1-2 υπουργοί εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να υποβάλουν μήνυση - κάτι που φέρεται να έχει αποφασίσει και ο Αντώνης Σαμαράς. Την εικόνα της εκβιαζόμενης κυβέρνησης επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε εκ νέου και η Όλγα Γεροβασίλη. Η ερώτηση απευθύνεται στον πρωθυπουργό ο οποίος δεν την απάντησε τον Ιανουάριο.

Προ ημερησίας και Εξεταστική

«Θα παρουσιάσω την υπόθεσή μου ενώπιον εθνικών, περιφερειακών και διεθνών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για παρέμβαση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» προειδοποιεί ο κ. Ντίλιαν, αμφισβητώντας την ανεξαρτησία των εγχώριων δικαστικών Αρχών.

Αν είναι ένας κοινός συκοφάντης που εκβιάζει την Ελληνική Δημοκρατία, οι παρακολουθούμενοι υπουργοί θα έπρεπε -έστω και τώρα- να καταθέσουν μηνύσεις. Και η κυβέρνηση να τον διαψεύσει κατηγορηματικά, προστατεύοντας το κύρος της χώρας. Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται την επόμενη Παρασκευή 4 Απρίλιου να βρεθεί ακάλυπτος απέναντι στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης.

Όσες καθυστερήσεις κι αν έπαιξε, δεν μπορεί να αποφύγει την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου, την οποία έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει πως μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου θα καταθέσει και αίτημα για σύσταση νέας Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έπειτα και από τις αποκαλύψεις για τις «στημένες» ερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ. στον Σταμάτη Τρίμπαλη, τον φερόμενο ως αχυράνθρωπο του Γιάννη Λαβράνου στην εταιρεία Krikel.

Φαίνεται ότι το παζλ του Μαξίμου Gate φτάνει, παρά τα εμπόδια, στη συμπλήρωσή του. Και το τελευταίο κομμάτι μπορεί να σχηματίζει το πρόσωπο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη
 
πηγή: Η ΑΥΓΗ / Τάσος Γιαννόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη