ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στεγαστική κρίση - δοκιμασία για την κοινωνική σταθερότητα της Ευρώπης; Συγκρούσεις ευρωβουλευτών στο The Ring (vid)

H στεγαστική κρίση αποτελεί δοκιμασία για την κοινωνική σταθερότητα της Ευρώπης;

Η στέγαση δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης, αλλά είναι μια κοινή κρίση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Και πάνω απ' όλα: η κρίση αυτή δεν θα επιλυθεί από μόνη της.


Σε αυτή τη νέα έπομπή του The Ring, που μεταδίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές Dirk Gotink (ΕΛΚ) και Maria Ohisalo (Πράσινοι) έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο για την αυξανόμενη κρίση στέγασης στην Ευρώπη.

Η
στεγαστική κρίση στην Ευρώπη δεν είναι πλέον επαπειλούμενη - ήδη συμπιέζει εκείνους που είναι λιγότερο σε θέση να την αντέξουν οικονομικά: τους ενοικιαστές και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ οι μισθοί παρέμειναν στάσιμοι, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τη βασική στέγαση.



Η πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Νότια Ευρώπη, όπου η αύξηση των ενοικίων, ο υπερτουρισμός και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στις πόλεις έχουν εκτοπίσει τους ντόπιους, τροφοδοτώντας διαμαρτυρίες και πολιτικές αντιδράσεις.

Ταυτόχρονα, υπάρχει έλλειψη υποδομών. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία χάνουν τους στόχους και τις προθεσμίες κατασκευής, ενώ οι λίστες αναμονής για κοινωνική στέγαση αυξάνονται συνεχώς, ορισμένες οικογένειες βρίσκονται σε λίστες αναμονής για δέκα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για περισσότερες επενδύσεις και απλούστερους κανόνες για την ενίσχυση της προσφοράς προσιτής στέγασης, αλλά οι κυβερνήσεις παραμένουν διχασμένες ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν.

Η κρίση δεν αφορά πλέον μόνο τη στέγαση- γίνεται δοκιμασία του οικονομικού μοντέλου και της κοινωνικής σταθερότητας της Ευρώπης. Ποιος θα πρέπει λοιπόν να πληρώσει για να τη διορθώσει; Και πώς;

Στο The Ring αναμετρώνται δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Dirk Gotink (ΕΛΚ) από τις Κάτω Χώρες, αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής για την κρίση στέγασης στην ΕΕ, και η Maria Ohisalo (Πράσινοι), πρώην υπουργός στέγασης από τη Φινλανδία.

Καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη αυτή τη στιγμή, αυτό καθιστά πολύ πιο ακριβή την κατασκευή κατοικιών. Αυτό καθιστά το έργο της χάραξης του δρόμου για μια στεγαστική πολιτική - μεταξύ άλλων και στην Ευρώπη - πολύ πιο περίπλοκο.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο δημογραφικός παράγοντας. Οι νέοι εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους επειδή δεν μπορούν να βρουν σπίτι, με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι 26 ετών όταν φεύγουν - στη νότια Ευρώπη το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 30%.

Η στέγαση δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης, αλλά είναι μια κοινή κρίση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Και πάνω απ' όλα: η κρίση αυτή δεν θα επιλυθεί από μόνη της.

Αυτό το επεισόδιο της εκπομπής
The Ring παρουσιάζει ο Stefan Grobe, η παραγωγή είναι του Luis Albertos και της Amaia Echevarria και η επιμέλεια του Βασίλη Γλυνού.

Παρακολουθήστε το
The Ring στο Euronews TV ή στο παραπάνω player και στείλτε μας τις απόψεις σας γράφοντας στο thering@euronews.com.



editor: Σπύρος Γκανής

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη