ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βενεζουέλα / 164 νεκροί 971 τραυματίες απο τους δύο φονικούς σεισμούς των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ (vid)

Τουλάχιστον 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 971 τραυματίστηκαν μετά από ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη η υπηρεσιακή πρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκεζ.

Δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη Βενεζουέλα με διαφορά ενός λεπτού ο ένας από τον άλλον, προκαλώντας πολλαπλά θύματα και εκτεταμένες ζημιές μέσα και γύρω από το Καράκας. Οι σπάνιες διαδοχικές δονήσεις, μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, είναι οι ισχυρότερες που έχουν πλήξει τη Βενεζουέλα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την πληγείσα χώρα.


Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Καράκας αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε εξωτερικούς χώρους, καθώς οι σεισμοί, οι οποίοι έπληξαν την πρωτεύουσα σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Τουλάχιστον 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 971 τραυματίστηκαν μετά από ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη η υπηρεσιακή πρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκεζ.

Οι σεισμοί μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισαν τη χώρα το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν κτίρια σε πόλεις ακόμη και στην Αμαζονία της Βραζιλίας, περίπου 1.700 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.

Σε μια σύντομη ομιλία προς το έθνος αργά την Τετάρτη, ο Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι οι σεισμοί προκάλεσαν ζημιές σε αρκετές πολιτείες.

Οι σεισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο κύριο αεροδρόμιο της χώρας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ, ​​με αποτέλεσμα το κλείσιμό του, είπε, προσθέτοντας ότι τα σχολεία ακυρώνονται για αρκετές ημέρες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.

«Καλούμε τον πληθυσμό μας να παραμείνει ήρεμος», πρόσθεσε ο Ροντρίγκεζ. «Καλούμε για ενότητα».

Ο Ροντρίγκες ζήτησε επίσης από όλους τους επαγγελματίες υγείας στη χώρα να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν όποιον τραυματίστηκε. Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι ορισμένα σχολεία θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια και κέντρα δωρεών στις περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αρχικά είχε δηλώσει ότι ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 7,1 Ρίχτερ, αναθεωρώντας αργότερα τον αριθμό αυτό σε 7,2.

Το επίκεντρό του ήταν δυτικά της κοινότητας Μορόν, που βρίσκεται κατά μήκος των ακτών της Καραϊβικής της χώρας, περίπου 168 χιλιόμετρα δυτικά του Καράκας. Ο σεισμός είχε βάθος 22 χιλιομέτρων.

Το πρακτορείο ανέφερε έναν μεγαλύτερο σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ μόλις ένα λεπτό αργότερα. Ο δεύτερος σεισμός είχε βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μορόν.

Οι σεισμοί, από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τη νοτιοαμερικανική χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, σημειώθηκαν λίγο μετά τις 6 μ.μ. τοπική ώρα. Οι άνθρωποι εκκένωσαν ταλαντευόμενα κτίρια στην πρωτεύουσα Καράκας, πολλοί από τους οποίους ήταν εμφανώς σοκαρισμένοι καθώς είδαν ολόκληρους τοίχους να έχουν καταρρεύσει, καθιστώντας ορατά έπιπλα από τον δρόμο.

Στήλες σκόνης ήταν επίσης ορατές σε δύο γειτονιές της πρωτεύουσας, όπου τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις είναι συνήθως πολυσύχναστα.

Οι άνθρωποι παρέμειναν στους δρόμους για ώρες, ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου. Κάποιοι κάθονταν στο έδαφος αγκαλιάζοντας τα κατοικίδιά τους καθώς σκόνη μαζευόταν γύρω τους. Κτίρια που είχαν καταρρεύσει, ηλεκτρικοί στύλοι που είχαν πέσει και συντρίμμια είχαν μπλοκάρει τους δρόμους. Τμήματα της πρωτεύουσας έχασαν το ρεύμα και την κινητή τηλεφωνία.

«Ξεκίνησε απαλά και μετά σταδιακά μεγάλωσε, και στο τέλος, όλοι έπρεπε να φύγουμε από τα σπίτια μας, να βγούμε έξω και να συγκεντρωθούμε», είπε ο Έκτορ Ρίτσι, κάτοικος του Καράκας.

Η Ροντρίγκεζ, η οποία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του μετρό και του φυσικού αερίου στην πρωτεύουσα έχουν ανασταλεί. Κάλεσε επίσης τους Βενεζουελάνους να αναφέρουν τυχόν ζημιές μέσω μιας κυβερνητικής εφαρμογής.

Απαντώντας στην είδηση ​​σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε: «Οι δύο μεγάλοι σεισμοί που μόλις έπληξαν τον σπουδαίο λαό της Βενεζουέλας είναι και οι δύο τεράστιες σε κλίμακα και έχουν αφήσει πίσω τους έναν καταστροφικό αριθμό θανάτων».

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, πρόθυμες και ικανές να βοηθήσουν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «άμεσα» «ομάδες έρευνας και διάσωσης, ιατρικό δυναμικό και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα».


 

ΔΝΤ: Συνεργασία με τις αρχές της Βενεζουέλας για την αξιολόγηση των αναγκών μετά τους σεισμούς

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα, με χιλιάδες φόβους για νεκρούς, και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές της Βενεζουέλας καθώς αξιολογούν τις ανάγκες τους.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζούλι Κόζακ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο παγκόσμιος δανειστής δεν συμμετείχε στην αναδιάρθρωση χρέους που ανακοίνωσε η Βενεζουέλα, αλλά παρέμεινε σε επαφή με τις αρχές της χώρας σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

Είπε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους, όπως απαιτείται.


Ο Πάπας στέλνει βοήθεια 100.000 ευρώ στη Βενεζουέλα

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ έστειλε «αρχική» έκτακτη βοήθεια ύψους 100.000 ευρώ (114.000 δολάρια) στη Βενεζουέλα που επλήγη από τον σεισμό, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Αποστολικό Αλμονύ, το γραφείο του Βατικανού που είναι υπεύθυνο για το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Πάπα και την παροχή βοήθειας σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αποτελεί «μια αρχική συνεισφορά» που προορίζεται για την υποστήριξη των προσπαθειών έκτακτης ανάγκης, ανέφερε το Vatican News, ο επίσημος ιστότοπος ειδήσεων του Βατικανού.


Η Ολλανδία στέλνει ομάδα διάσωσης στη σεισμόπληκτη Βενεζουέλα

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει μια ομάδα διασώστη για να βοηθήσει τη Βενεζουέλα, αφότου η χώρα επλήγη από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων και πλέον αιώνα.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Σγιερντ Σγιερντσμα σε ανακοίνωσή του, ανακοινώνοντας ένα πακέτο βοήθειας δύο εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη μιας ομάδας έρευνας και διάσωσης που περιλαμβάνει διασώστες, σκύλους και εξοπλισμό.


Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει τη Βενεζουέλα σε επιχειρήσεις ανακούφισης από τον σεισμό

Το Ιράν έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει σε επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης στη Βενεζουέλα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπακάεϊ, σε ανακοίνωσή του «ανακοίνωσε την ετοιμότητα του Ιράν να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτείται σε επιχειρήσεις ανακούφισης και διάσωσης», εκφράζοντας παράλληλα «την αλληλεγγύη του προς την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας».

Ο Ρούμπιο υπόσχεται «μεγάλη, γρήγορη και αποτελεσματική» αντίδραση των ΗΠΑ στον σεισμό της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν μια «ολόκληρη κυβερνητική» απάντηση στους σεισμούς της Βενεζουέλας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

«Έτσι, έχουμε μια απάντηση που θα καλύπτει ολόκληρη την κυβέρνηση. Θα είναι μεγάλη, θα είναι γρήγορη και θα είναι αποτελεσματική», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μπαχρέιν, λέγοντας ότι το Υπουργείο Πολέμου θα παίξει «μεγάλο υλικοτεχνικό ρόλο».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη