Πηγές του CNN λένε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τα δεξιά μέσα ενημέρωσης και φιλικούς γερουσιαστές για να πιέσει τον Τραμπ, καθώς το Ισραήλ αντιστέκεται στην αποχώρηση του Λιβάνου, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.
O Νετανιάχου έχει πει ευθέως στον Τραμπ ότι το Ισραήλ δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από την απαίτηση του Μνημονίου Συνεργασίας για «άμεσο και οριστικό τερματισμό» του πολέμου στον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει ήδη περιορίσει ορισμένες επιχειρήσεις εκεί υπό την πίεση των ΗΠΑ, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντισταθεί σε μια πλήρη αποχώρηση.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εργάζεται για να τροποποιήσει το Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) ΗΠΑ-Ιράν ασκώντας πιέσεις παρασκηνιακά στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στρατολογώντας δεξιά μέσα ενημέρωσης και φιλοϊσραηλινούς γερουσιαστές για να πιέσουν κατά της συμφωνίας, ανέφερε το CNN την Πέμπτη.
Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή, ο Νετανιάχου παραμένει βαθιά επιφυλακτικός ως προς τις προθέσεις του Ιράν καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, πιστεύοντας ότι η Τεχεράνη δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ καλή τη πίστει, και εξακολουθεί να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.
Με τον Τραμπ να έχει υπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας και να έχει ενεργοποιήσει ένα χρονικό παράθυρο διαπραγμάτευσης 60 ημερών, ο Νετανιάχου προσπαθεί τώρα να αξιοποιήσει συμμάχους στο αμερικανικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης για να ενισχύσει το μήνυμά του, συμπεριλαμβανομένου του φιλοϊσραηλινού podcaster Μαρκ Λέβιν, ο οποίος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η συμφωνία «δεν έχει κανένα νόημα» και χαρακτήρισε το προτεινόμενο ταμείο ανοικοδόμησης ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ιράν «μαύρο ταμείο».
Στο πολιτικό μέτωπο, ο Νετανιάχου στηρίζεται επίσης σε φιλοϊσραηλινούς γερουσιαστές για να πιέσει τον Τραμπ. Ωστόσο, αυτός ο δρόμος φαίνεται να στενεύει. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος είχε προηγουμένως πιέσει για πιο επιθετικά πλήγματα στο Ιράν, άλλαξε πορεία αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η συμφωνία «θα είναι ωφέλιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ξεχωριστά, ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος κοντά στον Νετανιάχου δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ διεξάγει «πεισματικές διαπραγματεύσεις» με την Ουάσινγκτον σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική του ανάπτυξη στο νότιο Λίβανο.
Ο Νετανιάχου έχει πει ευθέως στον Τραμπ ότι το Ισραήλ δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από την απαίτηση του Μνημονίου Συνεργασίας για «άμεσο και οριστικό τερματισμό» του πολέμου στον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει ήδη περιορίσει ορισμένες επιχειρήσεις εκεί υπό την πίεση των ΗΠΑ, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντισταθεί σε μια πλήρη αποχώρηση.
με πληροφορίες από CNN.com
