ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το Ισραήλ διακόπτει την επικοινωνία με την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλας, λόγω δηλώσεων της περί "απαρτχάιντ"

Η Κάγια Κάλλας έκανε τη σύγκριση με το απαρτχάιντ κατά τη διάρκεια συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών με εκπροσώπους της μεξικανικής κυβέρνησης, ενώ βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού τον περασμένο μήνα ως μέλος αντιπροσωπείας της ΕΕ...

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε επαφή με την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, μέχρι να ανακαλέσει την παρομοίωση του Ισραήλ με τη Νότια Αφρική της εποχής του απαρτχάιντ.



«Δεν έχω άλλη επιλογή από το να διακόψω κάθε επαφή με την κα Κάλλας μέχρι να ανακαλέσει τη συκοφαντία αίματος που απηύθυνε κατά του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο, το οποίο είναι επίσης η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ στο X. «Εδώ και αρκετό καιρό ενεργώ με εμμονή και με κατάφωρη αδικία απέναντι στο Κράτος του Ισραήλ», δήλωσε.

Η ανάρτηση του 
Γκίντεον Σάαρ έγινε ως απάντηση σε δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάγια Κάλας, στην οποία συνέκρινε το Ισραήλ με το πρώην καθεστώς απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.


Η Κάγια Κάλλας έκανε τη σύγκριση με το απαρτχάιντ κατά τη διάρκεια συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών με εκπροσώπους της μεξικανικής κυβέρνησης, ενώ βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού τον περασμένο μήνα ως μέλος αντιπροσωπείας της ΕΕ. Αυτό αναφέρει η Euractiv, η οποία επικαλέστηκε αξιωματούχους και διπλωμάτες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση. Οι αξιωματούχοι αυτοί δήλωσαν ότι η Κάγια Κάλλας περιέγραψε ότι συγκινήθηκε από μια επίσκεψη στο μουσείο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ τον προηγούμενο χρόνο.

Στο X, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, απάντησε στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, 
Γκίντεον Σάαρ,  ο οποίος διέκοψε τους δεσμούς μαζί της μετά από σχόλια που έκανε, στα οποία συνέκρινε το Ισραήλ με τη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ. Στην ανάρτηση, η Κάλλας δήλωσε ότι εκτιμά τον διάλογό τους και είναι ανοιχτή στη συνέχισή του. Επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της ΕΕ για μια λύση δύο κρατών και την καταδίκη των «παράνομων» ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.


Αλλά αυτό το επιχείρημα για το Χ δεν τελείωσε με την Κάγια Κάλλας. Ο Γκίντεον Σαάρ απάντησε λέγοντας: «Με όλο τον σεβασμό, ακόμη και στις παρατηρήσεις σας εδώ αποφεύγετε να αρνηθείτε ή να καταδικάσετε ό,τι σας έχει αποδοθεί και δημοσιευτεί δημόσια. Αυτό μιλάει από μόνο του». Ολοκλήρωσε την δήλωσή του λέγοντας «Αν δεν κάνατε αυτές τις δηλώσεις, αρνηθείτε τες. Μέχρι να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα, η απόφασή μου θα παραμείνει αμετάβλητη».


Η ίδια κατηγορία για απαρτχάιντ αποτελεί τη βάση της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου η χώρα ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ παραβίασε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία στη Γάζα. Η σύγκριση έχει επίσης προκαλέσει κριτική στους θεσμούς της ΕΕ, με πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, να απορρίπτουν τέτοιους χαρακτηρισμούς της ισραηλινής πολιτικής.

Το γραφείο της Κάγια Κάλλας δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την αναφορά.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη