Eurostat / Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

Ελλάδα, Ε.Ε., Eurostat, Δαπάνες για την Παιδεία,
Όπως βλέπουμε στο γράφημα της Eurostat, ξεπερνάμε όσον αφορά τον δείκτη κατανομής πόρων στην παιδεία μόνο τη Ρουμανία...

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Eurostat το 2023, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση (από την προσχολική έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση) στην ΕΕ αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο στο 4,7% του ΑΕΠ, οπότε το ποσοστό 3,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας αναδεικνύει μια σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Tο ποσοστό 3,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας αναδεικνύει μια σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν στο 4,7% του ΑΕΠ

Σε σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για την κατανομή πόρων χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη χώρα μας αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η ελάχιστη πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης να επενδύσει σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας παιδείας. Στην κατάταξη των χωρών εντός της Ε.Ε, η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση. Και αυτή η σειρά κατάταξης αναδεικνύει τη μοναδική, αδιαμφισβήτητη αλήθεια όσον αφορά την κατανομή πόρων για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως βλέπουμε στο γράφημα της Eurostat, ξεπερνάμε όσον αφορά τον δείκτη κατανομής πόρων στην παιδεία μόνο τη Ρουμανία.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Eurostat το 2023, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση (από την προσχολική έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση) στην ΕΕ αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο στο 4,7% του ΑΕΠ, οπότε το ποσοστό 3,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας αναδεικνύει μια σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε σύγκριση με το 2022, το ποσοστό αυτό δεν παρουσίασε μεταβολή όσον αφορά την αναλογία των δαπανών ως προς το ΑΕΠ για τη δημόσια παιδεία. Ωστόσο, σημειώνει μικρή μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες  σε σχέση με το 2020 όταν  σημειώθηκε το ιστορικό υψηλό του 5,0% στο οποίο καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση από την έναρξη της συλλογής των σχετικών στοιχείων το 2012.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το υψηλότερο επίπεδο δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, για το έτος 2023, καταγράφηκε στη Σουηδία (6,8%), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (6,3%) και το Βέλγιο (6,2%). Τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Ρουμανία (3,0%), την Ελλάδα (3,3%) και τη Μάλτα (3,4%).
επιμέλεια: Σπύρος Γκανής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr