Κλιμάκιο στελεχών της τρόικας στην Αθήνα

Θα απαιτήσουν και νέα εισπρακτικά μέτρα !

Η μεγάλη υστέρηση στα δημόσια έσοδα θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει το κλιμάκιο στελεχών της τρόικας, που ήρθε ξανά στην Αθήνα. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για να μαζέψει 22,7 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου.

Κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011.
Στις συζητήσεις αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, τόσο η σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και ο τρόπος κάλυψής της, όσο και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά λόγω των καταπτώσεων των εγγυήσεων του Δημοσίου στον δανεισμό των ΔΕΚΟ, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει εφέτος νέα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό 2011.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία έως τον Δεκέμβριο πλήρους κεντρικού μητρώου για τις δημόσιες επιχειρήσεις.
Πάντως, ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει «καταστρώσει» τα σχέδια του, προκειμένου να καθησυχάσει το κλιμάκιο της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία και νέα περιστολή δαπανών, ώστε το υπουργείο να μαζέψει 22,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας, από την Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι στο κείμενο του Μνημονίου με την τρόικα προβλέπεται υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει στους επόμενους μήνες τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τα άρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου