Ζ. Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ : Η ΕΕ γνώριζε την κατάσταση στην Ελλάδα!

".... το πρόβλημα της Ελλάδας έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρείς δεκαετίες...."
γράφει ο Σπύρος Γκανής  

Την κρίσιμη αυτή περίοδο που το διεφθαρμένο και σαθρό πολιτικό μας σύστημα βομβαρδίζει την ελληνική κοινωνία με καταιγισμό με ανακρίβειες και ψεύδη για τα αίτια, τα μεγέθη, τις προοπτικές και ακόμα τους υπεύθυνους της κρίσης, επιφανείς ευρωπαίοι αξιωματούχοι με βροχή αποκαλύψεων διαψεύδουν και αποκαλύπτουν τις αναλήθειες και τις παραπλανητική πολιτική των …. «ηγετίσκων» μας οι οποίοι συνεχίζουν να επιδίδονται σε γκρίζα ..... βιντεομαχία με τα … κατορθώματα τους!

Μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανία Πέτερ Στάινμπρουκ, αποκαλυπτικός ως προς τις διαβουλεύσεις που γίνονταν παρασκηνιακά τα τελευταία χρόνια για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της πρώτης μέρας της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «γνώριζε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα έφθανε (ως εδώ)» και ότι «υπήρξαν συζητήσεις επι τούτου με την «Κομισιόν, την Γερμανία, την Γαλλία και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ». Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις γίνονταν παρασκηνιακά και ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να πει δημόσια αυτά που ήξερε.

Αφησε μάλιστα αιχμές για την στάση των Γερμανών και των Γάλλων λέγοντας ότι οι δύο αυτές χώρες «κέρδιζαν μεγάλα ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα» λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι άφηναν την κατάσταση να χειροτερεύει γιατί είχαν όφελος.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι λόγω των συζητήσεων αυτών ήταν «φανερό» στο που θα κατέληγε το ελληνικό πρόβλημα και ότι η κρίση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αντιμετωπιζόνταν «πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες και όχι τον τελευταίο χρόνο»

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την κατάσταση της Ελλάδας έγιναν το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
 
Νωρίτερα μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαικού Ινστιτούτου στην Ουάσινγκτον, ο κ Γιούνκερ προσπάθησε να αποσυνδέσει την κρίση της Ελλάδας από αυτή της Ιρλανδίας λέγοντας ότι «η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα» και ότι δεν θα χρειαστεί σχέδιο σωτηρίας όπως αυτό που εφαρμόζεται στην χώρα μας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, είπε, τα προβλήματα της Ιρλανδίας πηγάζουν απευθείας από την χρηματοπιστωτική κρίση και την φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το έλλειμμα της θα εκτοξευθεί φέτος στο 30-32% του ΑΕΠ όμως ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η «κατάσταση είναι υπό έλεγχο γιατί το Δουβλίνο εφάρμοσε θαρραλέες και σκληρές πολιτικές»

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μίλησε και για την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων λέγοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την σημερινή ισοτιμία με το δολάριο (1,40) χαρακτηρίζοντας την υψηλή.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις το ευρώ υποχώρησε στα 1,3855 δολάρια από 1,40 που ήταν χθες.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτό τον καιρό σε επίπεδο ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση και την αυστηροποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τάχθηκε υπέρ της αυτόματης επιβολής ποινών αλλά κατά της πρότασης για αφαίρεση ψήφου από τους παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων. Ερωτώμενος εάν τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να επιβάλλει πρόστιμα στις χώρες το έλλειμμα των οποίων θα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, είπε :
Ο κ. Γιούνκερ άφησε αιχμές για τις πιέσεις του Βερολίνου να υπάρξουν πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσουν την οικονομία και δεν θα βρουν σύμφωνες αρκετές χώρες.
«Πρέπει να βρούμε μια διαδικασία για αυτούς που δεν πληρούν τα όρια. Πρέπει όμως να υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών που κατεπανάληψη υπερβαίνουν το όριο του ελλείμματος και σε αυτές που έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Στην τελευταία περίπτωση δεν μπορείς να επιβάλεις κυρώσεις γιατί το χρέος δεν είναι πλήρως ελέγξιμο από τις κυβερνήσεις ενώ το ετήσιο έλλειμμα είναι».

Είναι η δεύτερη «επίθεση» που δέχεται η γερμανική στάση μέσα σε 24 ώρες. Χθες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, επέκρινε την καγκελάριο Μέρκελ για την τακτική που ακολουθεί μέσα στην Ευρωπαική Ενωση.
πηγές ANA/MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου