“Από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ”!

Το όραμά του για μια “ενοποιημένη ηπειρωτική αγορά αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ που θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ” κατέθεσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με χθεσινό άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”. 
Ο κ. Πούτιν θα ήθελε να δει κατακόρυφη ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ, με παράλληλη κατάργηση των δασμών και της βίζας. “Στο μέλλον, θα μπορούσαμε μάλιστα να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ή και ακόμα πιο προωθημένες μορφές οικονομικής ενοποίησης”, τονίζει ο ρώσος πρωθυπουργός.

Το άρθρο του κ. Πούτιν συμπίπτει με την επίσημη διήμερη επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (φωτογραφία). Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ για την κατάργηση των δασμών σε ακατέργαστες πρώτες ύλες, όπως η ξυλεία. Κατόπιν τούτου, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκατάθεση της ΕΕ, όσον αφορά την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ίσως και το 2011.

Μη ικανοποιημένος από τη σημερινή σχέση

Όπως δηλώνει σαφώς στο άρθρο του ο ρώσος πρωθυπουργός, έχει μεγάλες βλέψεις για τις σχέσεις της ενωμένης Ευρώπης με τη χώρα του. “Το σημερινό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ δεν συνάδει με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Για να μεταμορφώσουμε την κατάσταση, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες προόδου στην ΕΕ και τη Ρωσία”.

Οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος

Κατά τον κ. Πούτιν, πεδίον δόξης λαμπρόν, όσον αφορά τη ρωσοευρωπαϊκή συνεργασία, ανοίγεται σε τομείς της βιομηχανίας, όπως τα ναυπηγεία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η κατασκευή αεροσκαφών, η διαστημική τεχνολογία, η φαρμακοβιομηχανία και, φυσικά, η ενέργεια, τομέας που καίει την Ευρώπη. “Τα τελευταία χρόνια, η ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη έχει τραβήξει την προσοχή και, για να είμαστε ειλικρινείς, χρωματίστηκε υπερβολικά πολιτικά”, αναφέρει στο άρθρο του, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει τις ευρωπαϊκές και τις ρωσικές εταιρείες να συνεργάζονται, “από την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών μέχρι τη διανομή της ενέργειας στους καταναλωτές”.

Κοινά συμφέροντα

Σε οικονομικό επίπεδο, παρά τις κατά καιρούς κόντρες και διαφωνίες, Ευρώπη και Ρωσία είναι καταδικασμένες να συνεργάζονται. Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για την κάλυψη του 1/3 των ενεργειακών της αναγκών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη αγορά και η σημαντικότερη εμπορική εταίρος της Ρωσίας, απορροφώντας τις μισές περίπου ρωσικές εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου