Νούριελ Ρουμπίνι: Επιστροφή στη δραχμή η μόνη λύση

ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δεν άφησε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι...

...ο οποίος έγινε γνωστός από την πρόβλέψη του για την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008, μιλώντας σε κλειστή εκδήλωση στην Αθήνα και η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Better Business Bureau με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο.

ΜΑΛΙΣΤΑ ως μόνη λύση ο κ. Ρουμπίνι προέτεινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται.

Η ΕΠΙΒΟΛΗ φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε. Προς την ίδια κατεύθυνση επισήμανε ότι λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως είπε βραχυπρόθεσμα δημιουργούν μείωση εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας, πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης.

Η μόνη λύση για να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, είναι η υποτίμηση του νομίσματός της πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση και την επιστροφή στη δραχμή.

ΩΣΤΟΣΟ και ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως προϋποθέτει αποχώρηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία εξόδου από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου