Στάινμπρουκ: «Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση»

Πέερ Στάινμπρουκ
ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ και ένα σχόλιο του Spiegel Online αναφέρονται όχι μόνο στο ενδεχόμενο, αλλά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ έδωσε συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung για τη σύνοδο,
 τις ευθύνες των τραπεζών για την κρίση και τις πιθανές αποχωρήσεις από την ευρωζώνη. Στον τίτλο διαβάζουμε; «Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση».

Ο Πέερ Στάινμπρουκ πιστεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την αναδιάρθρωση του χρέους ορισμένων χωρών. «Δεν θα βρείτε σε παγκόσμιο επίπεδο κανένα ειδικό που να πιστεύει ότι η Ελλάδα και ενδεχομένως και η Πορτογαλία θα καταφέρουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι ακόμα και η αναφορά σε ένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης εγκυμονεί κινδύνους ο Πέερ Στάινμπρουκ απαντά: «Με όλο το σεβασμό. Εδώ ο κ. Τρισέ κάνει λάθος. Αν χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία πληρώνουν πάνω από 7% για τα ομόλογα που εξέδωσαν, τότε δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους ακόμα και στην περίπτωση που δεν αναγκαστούν να πάρουν νέα δάνεια για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Ο Πέερ Στάινμπρουκ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για το λεγόμενο «κούρεμα»: «Θα πρέπει πρώτα να οριστεί ένα ποσοστό αναδιάρθρωσης, για παράδειγμα 30%. Που σημαίνει ότι οι τράπεζες διαγράφουν το 30% των απαιτήσεών τους με την εγγύηση ότι θα λάβουν το υπόλοιπο 70%, αν χρειαστεί ακόμα και από τον μηχανισμό στήριξης». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κάποια χώρα να μην είναι σε θέση να πληρώσει τις οφειλές της ούτε και μετά την αναδιάρθρωση: «Σε αυτή τη περίπτωση μένει μόνο η αποχώρηση από την ευρωζώνη, έτσι ώστε η εν λόγω χώρα να επανακτήσει τον έλεγχο της πολιτικής επιτοκίων, να προχωρήσει σε υποτίμηση και να βελτιώσει έτσι την ανταγωνιστικότητά της. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι χώρες-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν οικονομικά την εν λόγω χώρα».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»

Ένα χρόνο μετά την παρ΄ ολίγο χρεοκοπία της Ελλάδας οι ευρωπαίοι πολιτικοί και πρωτίστως η Γερμανία θα πρέπει να επαναφέρουν στο λεξιλόγιό τους τον όρο «αναδιάρθρωση», σχολιάζει ο Βόλφγκανγκ Κάντεν στο Spiegel Online: «Κανείς, ούτε και οι ημιμαθείς, δεν μπορούν να πιστέψουν πια ότι Ελλάδα και Ιρλανδία θα επιστρέψουν κάποτε τα δισεκατομμύρια που δανείστηκαν. Και οι δύο χώρες, ίσως και η Πορτογαλία, θα χρειαστούν μια διαγραφή χρεών έτσι ώστε να ανακάμψουν εν ευθέτω χρόνω από την κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει πιο πολλές μεταρρυθμίσεις από ότι θεωρούνταν πιθανό πριν από 1 χρόνο, χωρίς ωστόσο να είναι αισθητή μια ουσιαστική βελτίωση στην δημόσια γραφειοκρατία. Το έλλειμμα έφθασε πέρσι το 148% του ΑΕΠ και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5%, ενώ για φέτος αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης κατά 3%. Συμπέρασμα: η υπερβολική λιτότητα οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. Η υποβάθμιση από τη Moody´s της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ήταν συνεπώς απολύτως δικαιολογημένη."
πηγή: DW

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.