Συγκινητική η ομιλία του Μίκη στην πλατεία Αριστοτέλους

Συγκινητική ήταν η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Αριστοτέλους, η οποία διήρκεσε σχεδόν διπλάσια ώρα από εκείνη στα Προπύλαια.

Ο επικεφαλής της «Σπίθας» έκανε λόγο για ξεπούλημα της εθνικής ακεραιότητας. «Δεν υπήρξε άλλη περίοδος με τόσους πολλούς ραγιάδες που προτίθενται να πουλήσουν τον λαό για μια καρέκλα», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις ως «πρόγραμμα δημόσιου πλειστηριασμού», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «σαρωτικό σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».
«Τώρα πουλάνε και Ακρόπολη, Δελφούς, Ολυμπία και Λευκό Πύργο» δήλωσε ο μουσικοσυνθέτης και ο κόσμος απάντησε: «Αίσχος, αίσχος». «Ο Ρομπέι δήλωνε ότι συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών και αποφάσισαν την υποθήκευση της Ελλάδος’» - «Δεν θα πάρει τίποτα!!» απάντησε ο κόσμος.
"Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες"
«Πιθανώς να έχω Αλτσχάιμερ, όπως ισχυρίζονται μερικοί, ίσως γι' αυτό νιώθω την ανάγκη να πάρω τη μαγκούρα μου και να πάω εκεί, στη φωλιά του λύκου. Για να τους δείξω ποιοί είναι οι αληθινοί Έλληνες» είπε. "Αν νομίζουν ότι θα τους αγκαλιάσουμε λέγοντας από μέσα μας: ‘Σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω’ κάνουν λάθος!"
«Το έχω ξαναπεί: Ο Έλληνας υποχωρεί, υποχωρεί για να κερδίσει χρόνο. Όταν όμως φτάσει στον τοίχο και δει ότι ‘τέρμα τα ψέματα’ τότε γίνεται είτε ήρωας είτε ραγιάς! Σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε σήμερα. Κοντεύουμε στον τοίχο. Κι όσο πλησιάζουμε, τόσο περισσότερο θα ξεχωρίζουν οι ραγιάδες από τους Έλληνες!»

Στη συνέχεια, ο μουσικοσυνθέτης θύμισε στους συγκινημένους «Αγανακτισμένους» τη φράση του Τσώρτσιλ στο Αγγλικό Κοινοβούλιο «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» και τόνισε πως για ένα χρόνο τώρα «μας κάνουν εγχείριση χωρίς αναισθητικό...».
"Καλούμε όλους τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους και στις πλατείες, ευθύς μόλις μαθευτεί ότι το νομοσχέδιο μπήκε στη Βουλή για να ψηφιστεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτό το κίνημα της παλλαϊκής αντίστασης".

"Τώρα όλος ο εθνικός μας πλούτος βγαίνει στο σφυρί. Η Ελλάδα ολόκληρη πωλείται στους ξένους και όσα χρήματα προκύψουν από την πώληση θα πάνε κατευθείαν –καλύτερα ίσως!- στα χρηματοκιβώτια του ΔΝΤ. Υπάρχει έγκλήμα μεγαλύτερο από αυτό; Πώς ένας λαός σαν τον δικό μας επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεπουλά ξετσίπωτα τη χώρα μας στους ξένους;" αναρωτήθηκε ο μουσικοσυνθέτης.

"Πρέπει να μας περνάνε για ηλίθιους..." απάντησε με πίκρα.

"Γιουσουφάκι στον πασά Γιούνγκερ"

Λίγο νωρίτερα, κάνοντας σαφές ότι δεν έχει χάσει το χιούμορ του, αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας: «Ο Βενιζέλος μου έλεγε παλαιότερα ότι είμαι εν ζωή μνημείο του Ελληνισμού. Λέτε να με βγάλουν και εμένα στο σφυρί;» αναρωτήθηκε.
«Φανταστείτε να με πουλήσουν και να βρεθώ σαν γιουσουφάκι στο χαρέμι του πασά Γιούνγκερ και του βεζύρη Όλι Ρεν. Ευτυχώς που ο σουλτάνος Στρος Καν είναι φυλακή, είναι κι αυτό κάτι....» είπε.

Λίγο αργότερα διευκρίνισε: «Για να ακούσετε και το Μητσιά, κόβω σελίδες!».

Μετά την ομιλία και τη συναυλία του Μ. Μητσιά, όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους έκαναν πορεία προς τον Λευκό Πύργο, και ενώθηκαν με τους "Αγανακτισμένους".

Στην πλατεία από νωρίς

Μπροστά από ένα πανό με το σύνθημα "Λευτεριά στη Ελλάδα" και περιστοιχισμένος από πολίτες, εγκαταστάθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με την άρνηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να του παραχωρήσει το χώρο για ομιλία.