ΥΠΟΙΚ: Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ έως το τέλος του 2015

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 πήρε παράταση το πρόγραμμα εγγύησης του ελληνικού κράτους για τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση την απόφαση, που ελήφθη στα πλαίσια της προσπάθειας για ανακοπή της συνεχούς φυγής των τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, το καθεστώς εγγυήσεων της Ελλάδος για τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, που έληγε στο τέλος του 2011, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Οι αποταμιεύσεις προστατεύονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

Το ΤΕΚΕ προχωρεί σε αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, κάνοντας χρήση των άμεσα ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων του, που στο τέλος του 2010 ανέρχονταν σε 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι πόροι που διαχειρίζεται ανέρχονται σε 2,97 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ που προέρχονται από τακτικούς πόρους δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες ιδρύματος που τελεί σε αδυναμία να τους επιστρέψει τις καταθέσεις τους, οι υπόλοιπες τράπεζες υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Η συμπληρωματική εισφορά πάντως δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο της ετήσιας τακτικής εισφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου