DOW JONES: Περνάνε τα stress test οι ελληνικές τράπεζες - Αμφιβολίες για την ΑTE

Θετικά αναμένεται ότι θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, πλην της ATEbank, που διατυπώνονται αμφιβολίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Dow Jones Newswires.


Οι έξι από τις επτά ελληνικές τράπεζες που μετείχαν στα ευρωπαϊκά stress tests, έχον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 άνω του 5% που είναι το όριο. Ωστόσο, βασική πηγή ανησυχίας παραμένει η έκθεσή τους σε ελληνικό κρατικό χρέος, αναφέρει το πρακτορείο, η οποία έγινε πιο έντονη μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) να συμπεριλάβει στη δοκιμασία το στοιχεία της πιθανότητας κρατικής χρεοκοπίας.

Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μόνη επίφοβη τράπεζα είναι η ATE, καθώς ενδέχεται να αποτύχει, παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,26 δισ. ευρώ.
Το Dow Jones εκτιμά ότι η αναθεώρηση των όρων των stress tests από την ΕΒΑ σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συνυπολογίσουν την πιθανότητα απωλειών από κρατικούς τίτλους που διαθέτουν, στα μοντέλα τους για το πόσο θα έχαναν στα «δυσμενή σενάρια».

Η Εθνική Τράπεζα, μπορεί αφενός να διαθέτει τα περισσότερα κρατικά ομολόγα, ωστόσο έχει και τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η ΕΤΕ έχει έκθεση 19,5 δισ. ευρώ σε ελληνικό χρέος, πλην όμως, τα 5,5 δισ. ευρώ εξ αυτών, αφορούν μια συμφωνία.
Παράλληλα, η Alpha Bank μπορεί μεν να έχει μικρότερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα αλλά διαθέτει και χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου