Προς Ευρώπη των τριών ταχυτήτων;

Σύμφωνα με τη Welt am Sonntag η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί σκοπεύουν να καταθέσουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής την πρόταση για τη συγκρότηση μιας "Σούπερ Λίγκα“ της ευρωζώνης.
 
Η ΕΕ των δύο ταχυτήτων, με την ομάδα των 27 κρατών μελών και των 17 της ευρωζώνης, πιθανόν να γίνει ως της αρχές του 2012 μια Ευρώπη των τριών ταχυτήτων. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Welt am Sonntag, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σκοπεύουν να καταθέσουν ήδη την ερχόμενη εβδομάδα την πρόταση για συγκρότηση μιας ομάδας κρατών στα πλαίσια της ευρωζώνης. Μέλη αυτής της ομάδας -ένα είδος «Σούπερ Λίγκα» της ευρωζώνης- μπορούν να γίνουν όσα κράτη είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν αυστηρά κριτήρια για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και τον έλεγχο του εθνικού τους προϋπολογισμού από αυτήν ομάδα. Πρότυπο για τη λειτουργία αυτής της ομάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η συνθήκη του Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν και κράτη εκτός ΕΕ. Όπως πιθανολογείται κίνητρο αυτής της γαλλογερμανικής κίνησης είναι η αβεβαιότητα για το αν και πότε θα αποφασιστεί από τα κράτη της ΕΕ η μερική αλλαγή της συνθήκης της Λισσαβόνας, όπως αυτή προτείνεται από Βερολίνο και Παρίσι.
Υποχωρεί η Μέρκελ στο ζήτημα του ρόλου της ΕΚΤ;

Ένα δεύτερο σημείο της πρότασης αυτών των δύο αφορά στην ΕΚΤ. Όπως γράφει η Welt am Sonntag, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θα προτείνουν η ΕΚΤ να αγοράζει περισσότερο απ' ότι σήμερα ομόλογα των κρατών μελών της ευρωζώνης, για να μπορέσουν αυτά να διασφαλίσουν στις χρηματαγορές χαμηλούς τόκους για τα δάνεια τους. Ως γνωστόν, η γερμανίδα καγκελάριος αρνιόταν ως τώρα αυτού του είδους παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στις κεφαλαιαγορές, ερχόμενη έτσι σε αντίθεση με τη Γαλλία, με πολλά νοτιοευρωπαϊκά κράτη αλλά και τις ΗΠΑ.

Όμως πίεση δεν ασκούσαν μόνον οι εταίροι. Κατά την εκτίμηση οικονομικών αναλυτών στη γερμανική πρωτεύουσα, η κ. Μέρκελ δέχεται πιέσεις και από τις εξελίξεις στις χρηματαγορές, που δεν αφήνουν πλέον πολλά χρονικά περιθώρια. Οι προσπάθειες κρατών της ευρωζώνης να πουλήσουν την περασμένη εβδομάδα τα ομόλογα τους κατέληξαν σε πανωλεθρία. Η Ιταλία έπρεπε να πληρώσει τόκους 7,8 %, ενώ η Γερμανία δεν κατάφερε καν να βρει αγοραστές για ολόκληρο το πακέτο ομολόγων της. Ανάλογες αρνητικές εμπειρίες αναμένεται να κάνουν και πολλά άλλα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία θα πρέπει τις επόμενες βδομάδες να εκδώσουν ομόλογα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.