ΟΧΙ από Γιουνκέρ στους Γερμανο-Γαλλικούς σχεδιασμούς τεχνητής διαίρεσης της ΕΕ...

Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα μέσα σε βαρύ κλίμα, καθώς τα μηνύματα από πολλές χώρες που μετέχουν στον σκληρό της πυρήνα γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά και οι απειλές υποβαθμίσεων πολλαπλασιάζονται. 

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ διακήρυξε χθες την αντίθεσή του σε μια «τεχνητή διαίρεση της ΕΕ», δίνοντας κατηγορηματική απάντηση στα σχέδια Γερμανίας και Γαλλίας.

«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17 μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία επίσης τηρεί ανάλογη στάση. 

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ επέμεινε ότι οι αλλαγές των συνθηκών πρέπει να αφορούν το σύνολο της ΕΕ, δηλαδή και τα 27 κράτη-μέλη - ούτε καν δηλαδή σε επίπεδο ευρωζώνης - ενώ δήλωσε αντίθετος και με το σενάριο έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες που διαθέτουν αξιολόγηση τριών Α. 

Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο ξεκαθάρισε χθες πως δεν διαθέτει απεριόριστα χρηματοπιστωτικά μέσα, υπενθυμίζοντας δια του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, πως και η Γερμανία έχει χρέος για να μειώσει. 

«Είμαστε ισχυροί, αλλά δεν είμαστε μια απεριόριστη δύναμη», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην Ευρώπη και τη Γερμανία. 

Μένει να δούμε αν ο Γιουνκέρ θα επιμείνει μέχρι τέλους ή (όπως και τις άλλες φορές) θα ανακρούσει πρύμναν μπροστά στην επιμονή του γαλλογερμανικού άξονα…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου