Ερώτηση του Π. Κουρουμπλή: Η ACTA βλάπτει σοβαρά την ελευθερία

Στη Βουλή έφθασε η πρώτη διαμαρτυρία κατά της συνθήκης ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), ύστερα από ερώτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η ACTA θα πρέπει να έχει επικυρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλά έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις για τη συμβατότητά της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής ρωτά του υπουργούς Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης:
* Αν με το πρόσχημα της καταπολέμησης των προϊόντων - μαϊμού και της πειρατείας προωθούνται μέτρα τα οποία απειλούν τις διαδικτυακές ελευθερίες, ενώ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε φάρμακα και τη διασφάλιση πατεντών βιοτεχνολογίας από τη βιομηχανία.
* Αν θα ενημερωθεί η Βουλή ύστερα από δημόσια διαβούλευση.
Ο Π. Κουρουμπλής υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα κατά της ACTA, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ελεγχθεί ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα.

Η συμφωνία καθιστά τους παρόχους (ISP) υπεύθυνους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους και θα πρέπει να παρακολουθούν κάθε διαδικτυακό βήμα των χρηστών τους. Επιπλέον η ACTA αναμένεται να περιορίσει την πρόσβαση σε φάρμακα των αναπτυσσόμενων χωρών, που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη εξάρτηση από φθηνότερα γενόσημα φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου