Μεγάλα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα

από protothema
Μεγάλα κέρδη τα οποία ξεπέρασαν ακόμα και το 30% αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων λήξης της 20ης Μαρτίου (3ετους διάρκειας) που θα πληρωθούν σήμερα στο ακέραιο δηλαδή στο 100. 

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία τα ομόλογα λήξης 20 Μαρτίου 2012 συνολικής άξιας πέριξ των 5 δισ ευρω που είχε η ΕΚΤ  στα χαρτοφυλάκια της αγοράστηκαν κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών σε τιμές από το 70 έως το 50% . Τα ομόλογα κατοχής της ΕΚΤ όπως επίσης και κάποια ζημιογόνων ΔΕΚΟ δεν μπήκαν στην διαδικασία του PSI+ (κούρεμα των ελληνικών ομολόγων) και ως εκ τούτου θα πληρωθούν αυτούσια. Η ΕΚΤ έχει διακηρύξει ότι τα κέρδη από την αγοραπωλησία των ελληνικών ομολόγων θα τα μοιράσει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της ευρωζωνης (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία ,Ολλανδία, Φινλανδία κλπ) και αυτές θα αποφασίσουν πως θα τα χρησιμοποιήσουν εάν δηλαδή τα κρατήσουν η θα τα εντάξουν στο πακέτο των 130 δις ευρω (δηλαδή τα χαρίσουν στην χώρα για την αντίστοιχη μείωση του ελληνικού δανεισμού).

Το ποσό των 5 δις ευρω περιλαμβάνεται στο συνολικό ποσό των 7.5 δις ευρω που εκταμιεύθηκε τις τελευταίες ώρες «Λάβαμε 5,9 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 1,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη.

Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τόκους του ίδιου ομολόγου.

Το υπόλοιπο τμήμα εξυπηρετεί πληρωμές του προϋπολογισμού. Φαίνεται να υπήρξαν και οι πρώτες ευεργετικές συνέπειας στην εσωτερική αγορά καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι τη Δευτέρα καταβλήθηκαν 239 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι των φαρμακοποιών.

Το συνολικό κεφάλαιο του 3ετούς ομολόγου ήταν περίπου 14,5 δισ. ευρώ αλλά οι ιδιώτες που κατείχαν τις σχετικές ομολογίες τις αντάλλαξαν στο πλαίσιο του (PSI).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου