Κομισιόν: Ζητά μείωση στους μισθούς 15% το 2012-14!

ΠΡΟΣΘΕΤΑ μέτρα και μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα έως τον Ιούλιο, περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΣΥΜΦΩΝΑ με δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία φέρεται να έχει στην κατοχή της ενημερωτικό έγγραφο της 41 σελίδων έκθεσης, η Κομισιόν ζητά από τη χώρα μας να προχωρήσει σε «μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% το 2012-2014». 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστούν «πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2013 και το 2014 για να φθάσει το χρέος στο βιώσιμο στόχο του 117% του ΑΕΠ το 2020», ενώ τονίζεται ότι η χώρα μας «δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια αν εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να τονίσει, ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους στις προσπάθειες που καταβάλλουν για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Επίσης η Κομισιόν κρίνει ότι είναι απαραίτητη η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, αφού θα βοηθήσει στην «αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα«χρονοδιάγραμμα για την εξέταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το σύστημα προσδιορισμού των μισθών ως το τέλος Ιουλίου του 2012».

ΣΧΕΤΙΚΑ με τις επικείμενες εκλογές στις 6 Μαΐου, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για μια πιθανή «εκτροπή», αναλόγως του αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι ο κ. Μπαρόζο θα καλέσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί. 

Παράλληλα, θα αναφέρει ότι το σύνολο των πόρων που θα κατευθυνθούν προς την χώρα μας, αγγίζουν τα 380 δισ. ευρώ ενώ σημειώνεται πως η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013. Κι αυτά ακριβώς τα αδιάθετα κεφάλαια μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κατασκευαστικά έργα, τουρισμό και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε και από την πλευρά του δύο εκθέσεις για την παγκόσμια οικονομία, στις οποίες ζητείται από τη χώρα μας η λήψη νέων μέτρων. Συγκεκριμένα υπολογίζει ότι έως το 2030 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για πρόσθετη προσαρμογή ίση με 10,7% του ΑΕΠ αναφέροντας ότι τα λεφτά θα βρεθούν από περικοπές στις δαπάνες και από νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. 

Εκτιμά ότι τα πιο πολλά από τα μέτρα θα πρέπει να έρθουν σύντομα περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 8% του ΑΕΠ περίπου έως και το 2015.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.