Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Λίγες μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις κρισιμότερες ίσως εκλογές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας και τα μετεκλογικά σενάρια φουντώνουν, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον.

Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και με επίσης δεδομένο ότι κανένα δεν θα καταφέρει να πιάσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, τα κομματικά επιτελεία αναζητούν συμμάχους για να σχηματιστεί κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που απορρέουν από τις τελευταίες κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τα κόμματα, η ΝΔ ενισχύεται σημαντικά, με συσπείρωση των ψηφοφόρων της στη βάση του διλήμματος ευρώ ή δραχμή. Τα ποσοστά αυτά ενισχύθηκαν σημαντικά και μετά την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη, με κοινό παρονομαστή τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν έχει αυξήσει τα ποσοστά του κυρίως στις ηλικίες 18 - 35, ωστόσο αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να βγει πρώτο κόμμα και να πάρει το μπόνους των 50 εδρών.

ΣΕΝΑΡΙΟ

Κάπως έτσι λοιπόν, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να έρθει ξανά πρώτο και μάλιστα με τα ποσοστά του ενισχυμένα, έστω και ελαφρώς.

Αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στα επίπεδα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης ή πάει λίγο καλύτερα, τότε έχουμε το εξής σενάριο. Ένα άθροισμα ποσοστών κοντά στο 40% που να δίνει συνολικά πάνω από 160 βουλευτές. Αν στηρίξει και η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, τότε η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία γίνεται ευρύτερη.

Δύσκολα ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης θα αρνηθούν μια συνεργασία με τη ΝΔ για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που θα διαπραγματευτεί το Μνημόνιο και θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

ΣΕΝΑΡΙΟ
 
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και υποθετικά εξασφαλίσει από 100 ως 140 βουλευτές, θα σπεύσει αμέσως προς αναζήτηση εταίρων για να συμπληρώσει ικανή πλειοψηφία. Το πρώτο τηλεφώνημα που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι προς τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει εμφανιστεί θετικός σε ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ανοιχτή πρόταση και προς τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επίσης δεν έχει αποκλείσει συνεργασίες στο πλαίσιο της ανατροπής του Μνημονίου. Δεδομένο επίσης πρέπει να θεωρείται και το τηλεφώνημα στον Περισσό, αν και η Αλέκα Παπαρήγα έχει ξεκαθαρίσει πως το Κομουνιστικό Κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να δώσει στήριξη με αστερίσκους ,σε πολιτικές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του, αφού σύμφωνα και με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

ΣΕΝΑΡΙΟ

Το 3ο σενάριο προβλέπει κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ ή ακόμα και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό.
Ο κ. Πάνος Καμμένος έχει θέσει όρο για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας, να μην είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευ. Βενιζέλος.

Σε ένα τέτοιο σενάριο μένει να δούμε πως θα λειτουργήσουν και οι λυκοσυμμαχίες στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλης Βενιζέλος διατηρούν καλές σχέσεις, όχι αγάπης, αλλά ούτε και μίσους. Στη σχέση αυτή κρατούν ωστόσο απέξω τον Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο κανένας από τους δύο δεν έχει και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Επίσης κρίσιμο είναι και το ερώτημα αν σε μια τέτοια κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θελήσει να βάλει στελέχη του.

Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης είναι συμβατός με όλους και οδεύει με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας, ενώ ο Πάνος Καμμένος δεν αποκλείεται να ζητήσει και πάλι μια κυβέρνηση «Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου