Κανείς δεν παλεύει σαν τους Έλληνες | Επισκόπηση γερματικού τύπου από τη DW

Καταιγισμός δημοσιευμάτων στον τύπο σήμερα για την Ελλάδα με αφορμή την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στο Βερολίνο καθώς και την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού.

«Μελέτη: Κανείς δεν κάνει τόσο σκληρές περικοπές όσο η Ελλάδα» είναι ο τίτλος που επιγράφει ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. To άρθρο αναφέρεται σε μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. «Το κλισέ του αργόσχολου Έλληνα είναι ευρέως διαδεδομένο, εντούτοις όμως καμία χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, δεν καταβάλλει τόσο σκληρές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομολόγου Λάουρα Γουέιμς, τα δυο προηγούμενα χρόνια το ελληνικό κράτος προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ. Πέντε φορές δηλαδή περισσότερο από όσο η Πορτογαλία και η Ισπανία μέχρι σήμερα» σημειώνει η εφημερίδα.

Συνάντηση Δ.Αβραμόπουλου
 και Γκ.Βέστερβέλε
«Αγαπητέ μου Δημήτρη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. «Είναι η τελευταία ευκαιρία, αλλά όπως και να το κάνεις μια ευκαιρία. …Είναι σαφές όμως ότι εάν δεν καταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς να βελτιώσει την κακή εικόνα που έχει σχηματίσει η Μέρκελ για αυτόν, οι προοπτικές της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη σχεδόν εκμηδενίζονται» γράφει η SZ.

H Kölner Stadt Anzeiger έχει τον τίτλο: «Η έξοδος της Αθήνας πλησιάζει». Και η εφημερίδα σημειώνει: «Στην Ευρώπη μιλούν όλο και πιο ανοιχτά για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παρά τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πιθανολογείται ότι η επόμενη έκθεση της Τρόικας θα καταδείξει και νέες τρύπες».

Να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες...

ILLUSTRATION - Eine Münze der ehemaligen griechischen Währung "Drachme", aufgenommen am 25.06.2012 in München vor Ein-Euro-Münzen. Foto: Stephan Jansen dpa/lby
Επιστροφή στη δραχμή;
Η Hannoversche Allgemeine Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Οι Έλληνες δεν θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς το ευρώ. Η πλειονότητα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.  Μπορεί για τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ένα τέτοιο σενάριο να μην φαντάζει τόσο φοβερό. Πολλοί οικονομολόγοι όμως εκφράζουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό από αυτόν του γιατρού Ρέσλερ. …Θα μπορούσαν να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις  που θα τίναζαν το ευρώ στον αέρα».

Η Rhein Neckar Zeitung γράφει για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία σε σχέση με τη διάσωση της Ελλάδας: «Θα ήταν αντίθετο σε κάθε πολιτική πρακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, εάν η Γερμανία το Σεπτέμβριο εγκατέλειπε την Αθήνα γιατί θα έλειπαν 2,5 δις ευρώ. Η τέχνη στην ευρωπαϊκή πολιτική έγκειται στο να ασκείται από τη μια πλευρά πίεση, ώστε οι χώρες μέλη να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ευρωζώνη, εάν η μια μετά την άλλη, οι αδύναμες χώρες την εγκατέλειπαν. Τουλάχιστον η Μέρκελ και ο Βέστερβέλε φαίνεται να το έχουν καταλάβει».

Τέλος, η Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι «…υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Έλληνες. Εκτός και εάν η καγκελάριος την έχει ξεγράψει τη χώρα, ώστε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις 'κατάσβεσης' στην υπεράσπιση της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Μια τέτοια στρατηγική κρύβει όμως σοβαρούς κινδύνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου