Μείον 15,1% οι αποδοχές συν 37,3% οι φόροι!

Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορεί να έχασαν εισοδήματα 5,4 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο ή ένα μισθό περίπου 1.000 ευρώ, αλλά το κράτος παραμένει αμείλικτο, καθώς τους υφάρπαξε 37,3% παραπάνω φόρους και περιόρισε δραστικά (9,5%) τις κοινωνικές παροχές.

Ισχυρό σοκ στην ελληνική οικονομία έχει προκαλέσει η κρίση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πραγματική κατάσταση των πολιτών και της οικονομίας.

Βασική διαπίστωση είναι ότι η εξαφάνιση των εισοδημάτων συνοδεύεται από μια σταθερή μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και από μια αντίστροφη αύξηση φόρων. Τα οκτώ (8) συμπεράσματα που προκύπτουν από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 είναι τα εξής:

1. Τα νοικοκυριά έχασαν εισοδήματα 5,4 δισ. ευρώ μόνο τον τελευταίο χρόνο. Δεδομένου ότι ετησίως υποβάλλονται 5,5 εκατ. δηλώσεις εισοδήματος, προκύπτει ότι η απώλεια υπολογίζεται σε ένα μισθό ύψους 1.000 ευρώ που έχασε κάθε οικογένεια φορολογούμενου τον τελευταίο χρόνο.

Τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 13,6% και περιορίστηκαν στα 39,5 δισ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 34,1 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.

2. Οι τρεις αιτίες μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών εντοπίζονται στη μείωση κατά 15,1% των αποδοχών τους και 9,5% των κοινωνικών παροχών, εν αντιθέσει με τους φόρους σε εισόδημα και περιουσία που αυξήθηκαν 37,3%.

3. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών (συμπεριλαμβάνονται και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά) μειώθηκε κατά 7,3% και περιορίστηκε στα 40 δισ. από 37,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, αφαιρώντας από την αγορά 2,9 δισ.

4. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,9 δισ., στα 15,4 δισ. από 17,3 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 400 εκατ. των εξαγωγών, που ανήλθαν σε 12,8 δισ. από 13,2 δισ., το εξωτερικό ισοζύγιο εμφανίζει αύξηση 1,5 δισ.

5. Η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και η αύξηση των εισοδημάτων και των μεταβιβάσεων από την αλλοδαπή, περιόρισαν κατά 3,7 δισ. τις καθαρές δανειακές ανάγκες για το σύνολο της οικονομίας, στα 2,4 δι. από 6,1 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

6. Ενδεικτικό της αρνητικής πορείας της οικονομίας και της επιδείνωσης της οικονομικής θέσης των νοικοκυριών είναι η μείωση κατά 8,5% του ποσοστού αποταμίευσης, έναντι μείωσης 1,2% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

7. Πτωτικά κινούνται και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Στον τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζουν μείωση 20,6% και από 3 δισ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, κατά το αντίστοιχο φετινό τρίμηνο έχουν μειωθεί σε 3,8 δισ. ευρώ.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου δε, προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 17,5% έναντι 20,7% στο δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

8. Μείωση στα 4,2 δισ. παρουσίασαν και οι καθαρές δανειακές ανάγκες της γενικής κυβέρνησης έναντι 7,2 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.