Ιταλία: Σε λίγες ώρες το εκλογικό αποτέλεσμα

Σε κλίμα αβεβαιότητας λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών αλλά και ψύχους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών συνεχίζουν να ψηφίζουν οι Ιταλοί.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά τη Δευτέρα μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Την ώρα που το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στις εξελίξεις στην Ιταλία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές αυτές είναι απρόβλεπτες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έδιναν προβάδισμα στον ηγέτη του κεντροαριστερού συνασπισμού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ωστόσο δεν διασφάλιζαν τη νίκη του. Μία οριακή πλειοψηφία του Μπερσάνι με μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, θα δυσκόλευε πολύ τα πράγματα για την κυβέρνηση του.

Σε περίπτωση που ο συνασπισμός του Μπερσάνι δεν συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για το σχηματισμό κυβέρνησης, το ερώτημα είναι αν θα συνάψει συμμαχία με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη βάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο «Προφεσόρε».

Οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο της πολιτικής, με το κόμμα του να έρχεται δεύτερο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αν καταφέρει μέσω του συμμάχου του Ρομπέρτο Μαρόνι της Λέγκας του Βορρά να κερδίσει αρκετές θέσεις στη Γερουσία θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει νομοσχέδια.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να ξεσηκώνει τα πλήθη. Την ώρα που ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα, γυμνόστηθες γυναίκες προσπάθησαν να εισβάλλουν στο χώρο για να διαμαρτυρηθούν.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι την ανατροπή στις εκλογές μπορεί να προκαλέσει ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο που με το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» απειλεί ευθέως το διπολισμό και θέτει υποψηφιότητα ως μετεκλογικός ρυθμιστής.