Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου υπό καταιγισμό νέων απειλών

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και πάλι η μάχη για το κούρεμα στις καταθέσεις. Ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία μεταβαίνουν σήμερα στην έδρα της Ε.Ε. για να συζητήσουν στο Γιούρογκρουπ. Η Τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου.

Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα τούτο. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα!

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες.

Στόχος να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μεταξύ άλλων τα νομοσχέδια σχετίζονται με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που προπεβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές, την ώρα μάλιστα που βρίσκονταν σε εξέλιξη διαμαρτυρίες εργαζομένων στις τράπεζες.

Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται πως επεξεργάζεται και νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, σε ποσοστό κοντά στο 20%, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν o πρόεδρος και οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου μεταβαίνουν το Σάββατο στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συνέλθει εκ νέου το eurogroup.