Βουλγαρία: Εθνική γιορτή με... διαδηλώσεις!

Την εθνική γιορτή με μαζικές διαδηλώσεις συνδύασαν την Κυριακή χιλιάδες Βούλγαροι. Η 3η Μαρτίου είναι επίσημη αργία για την χώρα, καθώς φέτος εορτάζεται η 135η επέτειος από την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό, που είχε κρατήσει σχεδόν πέντε αιώνες.

Ωστόσο αρκετές οργανώσεις που αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, θέλησαν να εκμεταλλευτούν την περίσταση και κάλεσαν τον κόσμο να βγει μαζικά στους δρόμους αλλά και να διαδηλώσει ειρηνικά, κρατώντας λουλούδια για να τιμηθούν όσοι έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα.

Μόνο στην πρωτεύουσα Σόφια, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις πορείες διαμαρτυρίας, που όλες κατέληξαν μπροστά από το Κοινοβούλιο, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Και όλα αυτά, σε μια κρίσιμη και αβέβαιη πολιτικά περίοδο, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ (έπειτα από πολλές ημέρες μεγάλων διαδηλώσεων για τις υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το χαμηλό επίπεδο ζωής στην φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τον προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Μάιο (από τις οποίες όμως εκτιμάται ότι δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με σοβαρό τον κίνδυνο η χώρα να βυθιστεί στην αβεβαιότητα της ακυβερνησίας)…