Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε πρόταση για απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα

ΟΧΙ” στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους είπε σύσσωμη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδηγώντας το φιλοτουρκικό λόμπι να αποσύρει επίμαχες τροπολογίες... με τις οποίες ζητούσε Τουρκοκύπριους παρατηρητές στο Ευρωκοινοβούλιο και απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα.

Έντονο ήταν το παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την έκθεση ενταξιακής προόδου της Τουρκίας όταν ομάδα ευρωβουλευτών των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων κατέθεσαν τις προτάσεις τους προκαλώντας τη συντονισμένη αντίδραση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών.

Τελικά και με τη στήριξη της εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης Ολλανδής ευρωβουλευτού Ρία Όμεν-Ρουίτζεν, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα αναγκάστηκε να αποσύρει λίγο πριν την ψηφοφορία τις επίμαχες τροπολογίες των ευρωβουλευτών του.

Καταπέλτης ήταν για την Τουρκία και το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 451 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 45 αποχές.

Το τελικό κείμενο ζητά από την Τουρκία την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τα Κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το οποίο υπαγορεύει την άρση όλων των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία η Τουρκία καλείται να υπογράψει.