Η "μεγάλη εβδομάδα" των μεγάλων τραπεζών!

Η "μεγάλη εβδομάδα" των τραπεζών ξεκινά από αύριο, καθώς στις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται οι επαναληπτικές συνελεύσεις και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ανακεφαλοποίησή τους όπως αποκαλύπτει το kerdos.gr.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιεί την πρώτη της Επαναληπτική Συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου. Τις τελευταίες ημέρες σήμανε κυριολοκετικώς συναγερμός για την επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ενεργή συμμετοχή σημειώνεται και από την πλευρά της κυβέρνησης και από μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και από τους εργαζομένους.

Χαρακτηριστικό του προσωπικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύει ο πρωθυπουργίος κ. Α. Σαμαράς για την τύχη της Εθνικής είναι το γεγονός ότι πρόσφατα συναντήθηκε για το θέμα με τον κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος είναι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο, ενώ περιλαμβάνεται και στη λίστα του «Forbes». Λίγα 24ωρα νωρίτερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είχαν περάσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και εκπρόσωποι της οικογένειας Λάτση, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στην έκδοση μετοχών κατά το ποσοστό που της αναλογεί (11%).

Τόσο το δίκτυο λιανικής όσο και οι γενικές διευθύνσεις της τράπεζας έχουν ρίξει δίχτυα παντού, με στόχο να εμφανίσουν στην τρόικα τις επόμενες ημέρες ένα αξιόπιστο σχέδιο για την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλα ποσά μπορούν να μαζευτούν και από εφοπλιστικές οικογένειες (π.χ. Κωνσταντακόπουλου) με τις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει στενούς δεσμούς, αλλά και από λοιπούς επιχειρηματίες.

Πάντως, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αρνείται σχολιάσει την πορεία του εγχειρήματος, πηγές ωστόσο από το περιβάλλον της τονίζουν ότι η μάχη διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας θα δοθεί μέχρι τέλους.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη συμφωνήσει με τη Societe Generale, στο πλαίσιο της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας, για τοποθέτηση 170 εκατ. ευρώ από τον γαλλικό όμιλο στην αύξηση που θα υλοποιήσει, ενώ στα 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται η συμμετοχή της πορτογαλικής BCP μετά την απόκτηση της Millennium Bank από την ελληνική τράπεζα.

H δεύτερη επαναληπτική γεινική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 23 Απριλίου 2013 και ώρα 10:00 π.µ. στην Αθήνα, στην αίθουσα Συνεδρίων - Συσκέψεων «Αλ. Παπαναστασίου» (Κριεζώτου 2 και Πανεπιστηµίου 4, 106 71 Αθήνα, 8ος όροφος - είσοδος από οδό Κριεζώτου, κτήριο πρώην ATEBank) για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των εξής θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης: 

1. Αύξηση της ονοµαστικής αξίας κάθε κοινής µετοχής µε ταυτόχρονη µείωση του αριθµού των κοινών µετοχών της Τράπεζας (reverse split) και συνακόλουθη αύξηση µετοχικού κεφαλαίου τηςΤράπεζας µε κεφαλαιοποίηση µέρους του αποθεµατικού του άρθρου 4 παρ. 4ακ.ν.2190/1920 προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθµού µετοχών. Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 27 του καταστατικού και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο ?ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας

2. Δηµιουργία ειδικού αποθεµατικού του άρθρου 4 παρ. 4ακ.ν.2190/20, µε µείωση του µετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας δια µειώσεως της ονοµαστικής αξίας κάθε κοινής µετοχής χωρίς αλλαγή του αριθµού των κοινών µετοχών. Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 27 του καταστατικού της Τράπεζας 

3. Αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, µε έκδοση νέων κοινών µετοχών για άντληση κεφαλαίων ως εξής: 

Α) µέχρι ποσού 7.335.000.000 ευρώ για κάλυψη κεφαλαιακών απαιτήσεων της Τράπεζας, όπως αυτές προσδιορίσθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο θα καλυφθεί (α) σε µετρητά (i) από επενδυτές µε ιδιωτική τοποθέτηση και µερική κατάργηση του δικαιώµατος προτίµησης των παλαιών µετόχων µέχρι ποσού 400.000.000 ευρώ, (ii) µε παροχή δικαιώµατος προτίµησης και δικαιώµατος προεγγραφής στους παλαιούς µετόχους και (iii) µε διάθεση των αδιάθετων µετοχών από το ?ιοικητικό Συµβούλιο κατ’ άρθρο 13 παρ. 8 κ.ν. 2190/1920, καθώς και (β) µε εισφορά σε είδος από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας για το ποσό που δεν θα καλυφθεί κατά τα παραπάνω σε µετρητά, σύµφωνα µε τον ν. 3864/2010 και την ΠΥΣ 38/9-11-12, 

Β) µέχρι ποσού 570.000.000 ευρώ µε εισφορά σε είδος από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Τράπεζας που προκύπτουν από την εξαγορά στοιχείων ισολογισµού της υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, και 

Γ) µέχρι ποσού 524.000.000 ευρώ µε εισφορά σε είδος από το Ταµείο ΧρηµατοπιστωτικήςΣταθερότητας, για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Τράπεζας που προκύπτουν από την εξαγορά στοιχείων ισολογισµού των υποκαταστηµάτων Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 27 του καταστατικού και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο ?ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, το "πράσινο φως" στη συμφωνία με τους Πορτογάλους για την πώληση της Millennium στην Πειραιώς έδωσε την Παρασκευή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ειδικότερα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον πορτογαλικό όμιλο BCP για την απόκτηση της Millennium Bank.

Με βάση την συμφωνία, η BCP θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με 400 εκατ. ευρώ. Επίσης, και η γαλλική Societe General που έχει κάνε ανάλογη συμφωνία με τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο για την απορρόφηση της Γενικής τράπεζας, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς με ποσό ύψους περίπου 175 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο όμιλος της Πειραιώς, από τη συμμετοχή των δύο αυτών ξένων τραπεζικών ομίλων, θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 575 εκατ. ευρώ για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει.

Ο στόχος της διοίκησης της Πειραιώς είναι να εξασφαλίσει συνολικά κεφάλαια ύψους 733 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους, ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσει μετατρέψιμες ομολογίες (CoCo’s) και έτσι να καλύψει το στόχο του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.

Όσον αφορά το ενεργητικό της Millennium Bank στην Ελλάδα, αυτό ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ και η τράπεζα παρουσίασε ζημιές 694 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2012.


Η ALPHA BANK
Σε προαιρετική δημόσια πρόταση στους κατόχους υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης προχωρά η Alpha Bank, με στόχο την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας.

Σύμφωνα με τους όρους της πρότασης, οι κάτοχοι των υβριδικών τίτλων καλούνται να τους ανταλλάξουν με μετρητά που αντιστοιχούν στο 35% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 55%.

Επίσης όσοι δεχθούν την δημόσια προσφορά θα λάβουν τους δεδουλευμένους τόκους

Η περίοδος αποδοχής λήγει στις 9 Μαϊου. Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 10 Μαϊου, ενώ η αναμενόμενη ημερομηνία για τον διακανονισμό είναι η 14 Μαϊου.

Η HSBC Bank plc και η J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Διαχειριστές της Προτάσεως και η Lucid Issuer Services Limited ως Εκπρόσωπος Αποδοχών.

Στόχο της πρότασης αποτελεί η ενίσχυση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων της Alpha κατ επιταγή της ανακοίνωσης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου και των προβλέψεων του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Η πρόταση εγκρίθηκε από την DG Comp στις 12 Απριλίου

Εάν η αποδοχή της πρότασης ανέλθει στο 100%, τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας θα ενισχυθούν κατά περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Η EUROBANK
H Eurobank σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει «υποσχετικές» συμμετοχής στη δική της αύξηση θα περάσει στον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα σενάρια τη θέλουν να συγχωνεύεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ώστε να δημιουργηθεί ένας τέταρτος συστημικός πόλος που θα προσελκύσει άμεσα αγοραστές.
ΚΕΡΔΟΣ