G7: χαμόγελα έξω, καρφιά μέσα

Μπορεί οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών να προσήλθαν με χαμόγελα στο Λονδίνο, για τη συνεδρίαση του G7, ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες το κλίμα δεν είναι ευχάριστο. Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν οι γκρίνιες.

«Προσδοκώ, σαφώς, μία εξαιρετική συνεδρίαση του G7, επικοδομητικές συζητήσεις και να περάσουμε από μια ανάκαμψη τριών ταχυτήτων σε ίδια ανάκαμψη για όλους» δήλωσε προσερχόμενη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών ζήτησε από τον Ιάπωνα ομόλογό του σεβασμό των διεθνών κανόνων για τις ισοτιμίες. Το γιεν συνεχίζει την κάθετη πτώση έναντι του δολαρίου.

«Οι χώρες που μετέχουν στο G7 αντιπροσωπεύουν τη μισή παγκόσμια οικονομία. Είναι θετικό ότι επιστρέφει κάποια σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Για τη Βρετανία έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια ότι επηρεάζεται πολύ από τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες.» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν.

Οι ισοτιμίες και ο βαθμός παρέμβασης των Κεντρικών Τραπεζών είναι το ένα αγκάθι των διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο αποτελούν οι πολιτικές λιτότητας. Και πάλι οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να κρύψουν τον εκνευρισμό τους για το γεγονός ότι η Ευρωζώνη επιμένει να βάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία πάνω από την αντιμετώπιση της ύφεσης.