G7: Στο μικροσκόπιο η λιτότητα στην Ευρώπη

Oι ανησυχίες για την υπερβολική λιτότητα που επιβάλλεται σε ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και οι συνέπειες που μπορεί να έχει στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, κυριάρχησαν στις συζητήσεις της G7 το Σάββατο 11 Μαΐου.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία) κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συνεδρίασης, χωρίστηκαν σε δυο στρατόπεδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη αυστηρή λιτότητα στην Ευρώπη και τη Γερμανία να κατηγορεί την Ιαπωνία πως διατηρεί τεχνητά την ισοτιμία του γιεν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε πως οι χώρες της G20 είχαν δεσμευτεί να μην αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες τους. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιού υποστήριξε πως η παγκόσμια οικονομία πρέπει να οδηγηθεί στην ανάκαμψη και πως δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τις ΗΠΑ και για αυτόν τον λόγο η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει καλύτερα.

Οι ηγέτες των επτά πλουσιότερων κρατών αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την εξυγίανση των τραπεζικών συστημάτων, λίγο καιρό μετά από την έκτακτη παροχή βοήθειας στην Κύπρο και πέντε χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης.

“Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να είμαστε βέβαιοι πως στο μέλλον καμία τράπεζα δεν θα είναι τόσο μεγάλη ώστε ενδεχόμενη κατάρρευσή της να προκαλέσει προβλήματα” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε η Γερμανία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο το Βερολίνο απεύχεται προς το παρόν υπό το φόβο να κληθεί να χρηματοδοτήσει στο μέλλον πακέτα διάσωσης για προβληματικές τράπεζες.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν θα κληθούν να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομία. «Είναι ξεκάθαρο πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει πολλά, ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί» σχολίασε χαρακτηριστικ