Τουρκία: Δημόσια απολογία του αναπληρωτή πρωθυπουργού

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε από τους πολίτες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο Μπουλέντ Αρίντς παραδέχθηκε πως οι αρχές φέρθηκαν με αδικαιολόγητη σκληρότητα στους υπερασπιστές του πάρκου Γκεζί και δεσμεύτηκε πως την Τετάρτη θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους.

«Η χρήση εκτεταμένης βίας εναντίον των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτή τη διαμαρτυρία, με κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν λάθος. Και ήταν άδικη. Θέλω λοιπόν να ζητήσω συγγνώμη από αυτούς τους πολίτες. Δεν θεωρώ όμως πως έχουμε να απολογηθούμε σε εκείνους που προκαλούν καταστροφές στη δημόσια περιουσία και τους δρόμους και προσπαθούν να χειραγωγήσουν την ελευθερία των ανθρώπων στους δρόμους», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Στις δηλώσεις του ο Μπουλέντ Αρίντς εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του 22χρονου στην Αντιόχεια. Υποστήριξε επίσης πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ξεπερνούν τους 300, εκ των οποίων 244 είναι αστυνομικο.

Φαινομενική ηρεμία μετά τη συγγνώμη 
Τεράστια κομμάτια από τσιμέντο δημιουργούν σωρούς σε πολλά σημεία της Κωνσταντινούπολης.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες τα πεζοδρόμια στους δρόμους και τα σοκάκια της τουρκικής μεγαλούπολης ξηλώθηκαν από τους διαδηλωτές και χρησιμοποιήθηκαν στις άγριες οδομαχίες με τους αστυνομικούς.

Σε πολλές γειτονιές και κυρίως στο Μπεσίκτας, όπου εδρεύουν τα γραφεία του Πρωθυπουργού Ερντογάν, τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους διαδηλωτές να γράφουν τα συνθήματά τους.

Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εικόνα των επιχειρήσεών τους.

Σε κάθε γωνιά της Κωνσταντινούπολης είναι σταθμευμένα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, με εντολή γι’ άμεση επέμβαση, αν χρειαστεί.

Μετά και τη συγγνώμη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, η πόλη μοιάζει να βρίσκει σταδιακά τους ρυθμούς της.

Αλλά κάποιοι θεωρούν ότι η ηρεμία είναι φαινομενική.