MRB: Προβάδισμα 1,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Έπεσε 2,3% η Χρυσή Αυγή

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από εδώ και πέρα, έπειτα από τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, καθώς η πτώση της σε ποσοστά ήταν αισθητή ακόμα και πριν από αυτές.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για την «Real News» πριν από τα γεγονότα του Σαββάτου.

Η δημοσκόπηση που έγινε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά πριν τη σύλληψη του Ν. Μιχαλολιάκου και των βουλευτών του κόμματος καταγράφει διαφορά 1,2% ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της Χρυσής Αυγής κατά 2,3%.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 22,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21%, ενώ στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή αλλά με πτωτική τάση στα ποσοστά της: Από 9,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση και από 10,6 σε αυτή του Ιουνίου, πέφτει στο 6,8%.

Tο ΠΑΣΟΚ καταγράφει 5,5%, οι ΑΝΕΛ 5,3%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,0% και η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο όριο εισόδου στη Βουλή, αγγίζοντας το 3,3%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 36,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 23,3%.

Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, οι πολίτες ανησυχούν για τις δράσεις της Χρυσής Αυγής καθώς, επτά στους δέκα πολίτες δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία. Επίσης, ποσοστό 77,7% θεωρεί ότι η δράση της πλήττει την εικόνα της χώρας δε διεθνές επίπεδο.

Οι πολίτες εκφράζουν πάντως την ανησυχία τους αν τελικά τεθεί εκτός νόμου. Το 54,6% των πολιτών εκτιμά ότι το κόμμα θα ενδυναμωθεί αν τεθεί εκτός νόμου, ενώ το 32,5% διαφωνεί με αυτή την άποψη. Όσο για το αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, το 43,4% διαφωνεί και το 40,7% συμφωνεί. Σε κάθε περίπτωση το πλήγμα που έχει δεχθεί η εικόνα της Χ.Α. είναι μεγάλο αφού και αποσυσπείρωση παρατηρείται (71%, έναντι 80,3% του Ιουνίου) και το ποσοστό της είναι το χαμηλότερο μέσα στο 2013.