Oxfam: Η Γηραιά Ηπειρος είναι αντιμέτωπη με μία «χαμένη δεκαετία»

Σχεδόν 146 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν στα όρια της φτώχειας μέχρι το 2025, εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Το «καμπανάκι» αυτό χτυπά σε έκθεσή της η OXFAM (βρετανική οργάνωση γνωστή για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει), τονίζοντας ότι η Γηραιά Ηπειρος είναι αντιμέτωπη με μία «χαμένη δεκαετία».

Με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ και τη δυσαρέσκεια των πολιτών να κλιμακώνεται, η ΕΕ έχει χαλαρώσει κάπως τα μέτρα λιτότητας, όπως παραχωρώντας μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στις χώρες να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους, αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο η Oxfam επιζητεί να γίνουν περισσότερα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες θυμίζουν πλέον την «καταστροφή» που επέφεραν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ σε πολλές φτωχές χώρες την τελευταία 25ετία.

Ο λιμός του 1942
Ο εκπρόσωπός της, Μακ Λόσον, επεσήμανε δε το παράδειγμα της Ελλάδας. «Ιδρυθήκαμε το 1942 λόγω του λιμού στην Ελλάδα. Κανείς δεν θα πίστευε ότι 70 χρόνια μετά θα ήμασταν εδώ και θα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα σε μια τρομερή κατάσταση»...

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μόνοι που ωφελούνται από τη λιτότητα είναι όσοι βρίσκονται στο 10% των πιο πλουσίων, οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να αυξάνονται την ώρα που οι φτωχοί γίνονται ακόμα φτωχότεροι. «Η Βρετανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, χώρες που ακολουθούν τις πιο επιθετικές πολιτικές λιτότητας, θα συγκαταλέγονται σύντομα μεταξύ των πιο άνισων κοινωνιών του κόσμου, αν οι ηγέτες τους δεν αλλάξουν πορεία», σημείωσε.
πηγή: ethnos.gr