Σε "κούρεμα" του ελληνικού χρέους επιμένει το ΔΝΤ

Στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, το Ταμείο εμμένει στις προβλέψεις του και στην αρχική του θέση ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος απαιτείται "κούρεμα" και αυτού που αφορά τον επίσημο τομέα (κυρίως ευρωπαϊκά κράτη και ΕΚΤ), όπως συνέβη και με τους ιδιώτες πιστωτές.

Επίσης, εκτιμάται πως η Ελλάδα το 2014 θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, μετά από ύφεση 4,2% για φέτος. Προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, έναντι ύφεσης 2,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο και το επόμενο έτος (-0,8% έναντι -0,4% το 2013). Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ το 2014 από 1% του ΑΕΠ φέτος.

Η έκθεση αναφέρει ότι έχει γίνει ήδη προσαρμογή μέσω της μείωσης του κόστους, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. "Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά στις ελλειμματικές χώρες από τότε που άρχισαν την προσαρμογή τους με πιο μεγάλες προσαρμογές στην Ελλάδα και την Ιρλανδία", αναφέρεται χαρακτηριστικά και σημειώνεται πως η ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές των εξαγόμενων προϊόντων άρχισε να βελτιώνεται, έστω και με συγκρατημένοι ρυθμό.