Σε νέα "επεξεργασία" το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ

Στο συρτάρι για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα θα μείνει το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ, καθώς όπως έχουν τα πράγματα δεν είναι εξασφαλισμένη η υπερψήφισή του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πτώση της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει άρθρο της Μαρίνας Μάνη στο capital.gr, Μαξίμου και Χ. Τρικούπη δεν μπορούν πλέον να διασφαλίσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου «ως έχει» από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, καθώς τα «όχι» μπορεί να οδηγήσουν και σε πτώση της κυβέρνησης.

Τις πληροφορίες ότι το νομοσχέδιο δεν θα φτάσει στη Βουλή πριν από την επόμενη Παρασκευή (και αν...) επιβεβαίωσε αργά τη νύχτα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς, κατά την αναχώρησή του από το Μαξίμου, για το αν θα υπάρξουν αλλαγές, απάντησε για τις «απαραίτητες βελτιώσεις» που πρέπει να γίνουν «μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο» (δηλαδή των 2,9 δισ. ευρώ) για να καταλήξει: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας»... 

Ένα χρόνο μετά τη δέσμευση ότι τον φετινό Οκτώβριο θα παρουσίαζε επεξεργασμένο - δικαιότερο σύστημα που θα αντικαθιστούσε το «έκτακτο» χαράτσι και θα διασφάλιζε τη δικαιότερη κατανομή των βαρών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το οικονομικό επιτελείο δεν είναι –ακόμη– σε θέση να φέρει το πόνημά του στη Βουλή, επισημαίνει το άρθρο.

Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών πρόταση για διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ

Όλα δείχνουν, αναφέρει η «Ναυτεμπορική», ότι κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις που αφορούν αλλαγή κριτηρίων και συντελεστών όσον αφορά τη φορολόγηση των μεγαλοκτηματιών και όσων λαμβάνουν επιδοτήσεις, χωρίς νέες παρεμβάσεις στα αστικά ακίνητα.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η διατήρηση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ προσκρούει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας το ΕΕΤΗΔΕ δεν είχε κριθεί αντισυνταγματικό λόγω της προσωρινότητας του μέτρου που ελήφθη εξαιτίας της έκτακτης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ως εκ τούτου τα στελέχη του υπουργείου κρίνουν ότι αναπόφευκτα, εάν διατηρηθεί για έναν ακόμη χρόνο, θα υπάρξουν νομικά προβλήματα και πληθώρα προσφυγών που θα μπλοκάρει την εφαρμογή του μέτρου, πέρα από το γεγονός -όπως υπογράμμιζαν- ότι και η ΔΕΗ δεν επιθυμεί άλλο να εισπράττει για λογαριασμό των Εφοριών, αφού παραμένουν απλήρωτοι και δεκάδες χιλιάδες λογαριασμοί της από τους καταναλωτές.

Θα έρθει και η τρόικα

Μετά τη σύσκεψη διαψεύστηκε με επίσημο τρόπο οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα από το Reuters περί αναβολής της άφιξης της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη Τρίτη, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ήταν ψευδές και ανακριβές το τηλεγράφημα.

«Τι να σας πω τώρα άλλο;» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, για το πώς εξηγεί το δημοσίευμα.
πηγή: thepressproject.gr