Προϋπολογισμός 2014: Υπέρ 153, κατά 142 και ένα «παρών»

Με 153 «ΝΑΙ» και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2014. Καταψήφισαν 142 βουλευτές, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης ψήφισε «παρών».
Από την ψηφοφορία απουσίασε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.

Είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας. Η ψήφισή του είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά» και σημείωσε ότι «όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία. Όχι με δανεικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμφατικά στα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας λέγοντας ότι «αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε απόψε ο κ. Τσίπρας».

«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και αυτό είναι επιτυχία. Και ενώ καταρρέαμε από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τώρα βελτιωνόμαστε σε όλους τους δείκτες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που μόνο οι λαϊκιστές δεν βλέπουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται χώρα φυσιολογική. Αντίθετα, δεν υπάρχει τίποτε το φυσιολογικό για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, απ' αυτά που υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση»- ανέφερε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς, διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει απελευθέρωση των πλειστηριασμών των ακινήτων των φτωχών και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, για τα οποία σύντομα θα αποδειχθεί πως εξακολουθεί να υπάρχει προστασία- ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία σύντομα θα αποδώσει με κεφαλαιακή ρευστότητα στην αγορά.

Ο κ. Σαμαράς διαπίστωσε πως τη χρονιά που πέρασε, συντελέστηκαν τέσσερις μεγάλες ανατροπές- πραγματικές επαναστάσεις για τα δεδομένα της Ελλάδας: Πρόκειται για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, την εξάλειψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, την πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού του 2013 σε τέσσερις από τους πέντε κύριους τομείς και τέλος τη στροφή στην ανάκαμψη.

ΣΥΡΙΖΑ:
Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών, τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σχέδιο της τρόικας για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους και «ν' αλλάξει χέρια η χώρα» και τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινες γραμμές». Παράλληλα, διαπίστωσε πως για τη χώρα, ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι «ο φυσιολογικός για την κυβέρνηση δρόμος, του κατευνασμού των ισχυρών» και ο άλλος, «ο δρόμος της σύγκρουσης με όσα επιφυλάσσει η κ. Μέρκελ για τις χώρες του Νότου και που δυστυχώς προσυπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις».

ΠΑΣΟΚ: 
Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποιεί διλήμματα που βασίζονται σε σοφίσματα και προβαίνει σε τυμβωρυχία του ανθρώπινου πόνου, ελλείψει πρότασης, ενώ θυσιάζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τη μυρωδιά μόνο της εξουσίας, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος ο οποίος αντιπαρέβαλε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης τονίζοντας: «Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στη γενναία στήριξη της πραγματικής Οικονομίας, ναι στα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και από τνο αναπληρωτή κοινοβουλευτικού της Χ.Α., Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τόνισε ότι «η Χ. Α. θα καταψηφίσει τον κατάπτυστο προϋπολογισμό που γυρίζει την Πατρίδα σε συνθήκες κατοχής με πλειστηριασμούς και χαράτσια την ίδια στιγμή που το σύστημα των πολιτικάντηδων διατηρεί ακέραια τα προκλητικά προνόμιά του, κωφεύοντας στις κραυγές απόγμωσης του ελληνικού λαού».

ΑΝΕΛ:
Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι η καταψήφισή του δεν αποτελεί προδοσία, αλλά πράξη εθνικής ευθύνης.

ΔΗΜΑΡ:
Για αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είπε ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει κραυγαλέες αδικίες.

KKE:
Όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και εκτίμησε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ τους δεν έχει στην ουσία πραγματικές αντιθέσεις.

ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας 
«Δεν είμαι εδώ για επικοινωνιακή διαχείριση μιας πράγματι δύσκολης κατάστασης ή να είμαι αρεστός. Δεν είμαι καλός στην επικοινωνιακή διάσταση. Βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο» απάντησε απόψε στους επικριτές του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αναφερόμενος στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα είπε ότι «αν και έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δεν συναινούμε. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να μπορέσουμε μόνοι μας να ξαναβγούμε στις αγορές».