Κοινό ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - «Κίνησης 58» - Αποστασιοποιούνται οι παπανδρεϊκοί

Κοινό ψηφοδέλτιο θα συγκροτήσουν στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ, η Πρωτοβουλία των 58 κι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών όλες οι πλευρές που συμμετείχαν αποφάσισαν την εκλογική τους συμπόρευση... ξεπερνώντας τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, αντικαθιστώντας τη λίστα με σταυροδοσία.

Μετά την χθεσινή συνάντηση οι συμμετέχοντες στο νέο εκλογικό εγχείρημα συμφώνησαν να κινηθούν από τούδε και στο εξής με συναίνεση και συνεννόηση. Τα βασικά χαρακτηριστικά για την οικοδόμηση του πολιτικού μετώπου, τα οποία θα αποτελέσουν και τον «μπούσουλα» της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου θα είναι η μεταξύ τους ενότητα, η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και η αξιοκρατία στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων που πρόδιδαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος πρόταξε την άποψη ότι θα έπρεπε να προηγηθεί κοινή ανακοίνωση της συμφωνίας για την ελληνική «Ελιά» και μετά να ακολουθήσουν οι συζητήσεις ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Σε άλλη γραμμή, ωστόσο, ήταν οι περισσότεροι εκ των αντιπροσώπων των «58». Αυτοί πρότειναν να καταλήξουν στο «πακέτο» των επιμέρους θεμάτων και να επακολουθήσει η ανακοίνωση – πράγμα που ο κ. Βενιζέλος αποδέχτηκε.

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συσταθεί άτυπη επιτροπή, η οποία θα διαχειριστεί μια σειρά από ζητήματα: οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο τρόπο επιλογής τους, ο τρόπος λειτουργίας της οργανωτικής επιτροπής εν όψει ευρωεκλογών, αναλογία εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ, της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα των «58» και των λοιπών δυνάμεων, το όνομα της νέας παράταξης και τα σύμβολα. Αναφορικά με το όνομα και το σύμβολο του νέου πολιτικού φορέα πηγές προσκείμενες στον κ. Βενιζέλο αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι δεν θα δεχτεί να αλλάξουν.

Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, μέλη του συντονιστικού Οργάνου των «58» διευκρίνιζαν ότι η παραπάνω διαδικασία θα έχει χρονικό ορίζοντα τα τέλη Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη της ελληνικής «Ελιάς». Μέχρι τότε θα έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα και στόχος είναι να έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα της ευρωλίστας πρωτύτερα.

Όπως υπογράμμιζε ένας εκ των μελών του συντονιστικού Οργάνου των «58», αμέσως μετά τη συνάντηση, οι στόχοι της Κίνησής τους δεν έχουν αλλάξει. Γι’ αυτούς έχει πρωταρχική σημασία να διατηρηθεί η ενότητα της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης και επιτευχθεί αναγέννησή της, ώστε, όπως σημείωνε, να μην δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό δίπολο αποτελούμενο από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος στόχος των «58» είναι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη βουλευτών και στελεχών από την νέα γενιά.

Στην χθεσινή συνάντηση εκτός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ήταν οι κκ Καρύδης (γραμματέας Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ), Βούλγαρης, Χατζημπίρος Μπίστης, Λειβαδάς, Δερβένης, Βερνικος, Καούνης, Καλογήρου, Τούντας, Κουτρας, Επιτροπάκης, Παναγιωτόπουλος, Κοντογεώργης, Γιακουλάκης, Λειβαδάς, Νταλαρης και η κυρία Αθηνά Δρέττα.
Σημειώνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία στο εγχείρημα, με τους «75» του Μ. Καρχιμάκη να κατηγορούν τους «58» για αντιπασοκισμό και τους παπανδρεϊκούς να κρατούν διακριτικές αποστάσεις. Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ με τοποθετήσεις του, έκανε ένα βήμα πίσω ζητώντας στο διάλογο να συμμετάσχει το «όλον ΠΑΣΟΚ».
Ετικέτα:
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.