Συνάντηση Αράβων ηγετών για την αντιμετώπιση του ΙΚΙΛ

Με στόχο την εξεύρεση συνισταμένης στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών στοιχείων, οι ηγέτες των έξι κρατών, που αποτελούν το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (GCC), συναντώνται στην Ντόχα του Κατάρ.

Μεταξύ άλλων συζητούν την δημιουργία ενός ειδικού σώματος στα πρότυπα της Interpol, για την εξολόθρευση ακραίων πυρήνων κι οργανώσεων όπως το ΙΚΙΛ.

«Το Κατάρ θα παραμείνει στο πλευρό των πολιτικών ισλαμικών κινημάτων. Αποτελεί μέρος της πολιτικής του. Ταυτόχρονα όμως θα διασφαλίσει ότι αυτή η δραστηριότητα δεν θα παρεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών του Κόλπου ή το βασικότερο να διαταράσσει την περιφερειακή ασφάλεια» υποστηρίζει ο Αμπντούλ Ουαχάμπ Μπαντραχάν.

Ωστόσο, όπως διεφάνη και πάλι κάποιες ουσιαστικές διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται.
«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο αραβικός κόσμος ενίσχυσαν τη διαδικασία συμφιλίωσης ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου. Επικράτησε σε σημαντικό βαθμό η σύγκλιση, αλλά ίσως να μην εξαλείψει τις διαφορές σε καυτά περιφερειακά θέματα, τα οποία δεν καταστρέφουν τις σχέσεις των χωρών, μέχρι στιγμής», σύμφωνα με το euronews.

Τι είναι το ΙΚΙΛ 

Το IΚΙΛ είναι η διάδοχος οργάνωση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που δημιουργήθηκε από τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι λίγα χρόνια πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα το 2003. Η οργάνωση υποσχέθηκε πίστη στην Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2004, και οι σουνίτες μαχητές της είναι αφοσιωμένοι σε επιθέσεις κατά των Αμερικανικών, καθώς και σε τρομοκράτηση της σιϊτικής κυβέρνηση στη Βαγδάτη, που ανέλαβε την εξουσία μετά την αποπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν. 

Πρωταρχικός στόχος του IΚΙΛ και του ιρακινού ηγέτης της, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγχνταντί, είναι να εγκαθιδρύσει ένα ριζοσπαστικό καθεστώς σουνιτών ισλαμιστών στην ανατολική περιοχή της Συρίας, του Λιβάνου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Κύπρο και τη Νότια Τουρκία.

Η πιο πρόσφατη βία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διαλύσουν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του στο Ραμάντι που όπως ισχυρίστηκε είναι θερμοκοιτίδα της Αλ Κάιντα. Χιλιάδες καλά οπλισμένοι ισλαμιστές μαχητές ξεσηκώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στην ευρύτερη επαρχία Ανμπάρ και κατέλαβαν τη Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Φαλούτζαχ και, μια ανήσυχη πόλη που απέχει λιγότερο από μία ώρα από τη Βαγδάτη. Το μαζικό οπλοστάσιο, με τα εξελιγμένα όπλα, που διαθέτει η IΚΙΛ αφήνει να εννοηθεί ότι η οργάνωση εισήγαγε οπλισμό από τη Συρία.