ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Τραπεζικη 'αργία' αύριο Δευτέρα - Κρίσιμη έκτακτη σύσκεψη στο Μαχίμου! - ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ θα γίνει σε λίγη ώρα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο θα εξεταστούν οι κινήσεις που θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε στο BBC ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου κεφαλαίων - capital control - από απόψε ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν αύριο Δευτέρα κλειστές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ενδέχεται να μείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες αύριο Δευτέρα (29/6), εν όψει επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital control).

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «μαύρες ώρες για την Ευρώπη», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο.
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι αναμενόμρνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, ειδικά αφού έχει προηγηθεί η απόφαση του Eurogroup που οριοθέτησε τις διαθέσεις της ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας. 
 
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αυξάνοντας ωστόσο το κούρεμα -haircut- στα εχέγγυα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως αντάλλαγμα για την παροχή έκτακτης ρευστότητας.

Από νωρίς το πρωί γίνεται συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνικής, Πειραιώς, ALPHA και Eurobank, στην Ελλάδα προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.



Γ. Βαρουφάκης: Αντίθετη η ελληνική κυβέρνηση στα capital controls

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης είναι μια αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την ίδια την έννοια". Αυτό ξεκαθαρίζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης, ύστερα από το θόρυβο που ξέσπασε με υποτιθέμενες δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC.

Τελευταία ενημέρωση 15:30 - 28/6

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου