ΣΧΕΔΙΟ Β' για το προσφυγικό: «Αντί για μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση οφείλει κατεπείγουσα συγκρότηση ελληνικής δύναμης διάσωσης για να σταματήσει το Αιγαίο να είναι νεκροταφείο παιδιών»

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Αλέκος Αλαβάνος, ΣΧΕΔΙΟ Β',
Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ της κάθε κυβέρνησης μετριέται στην πράξη κι όχι σε εύκολες και αφηρημένες διακηρύξεις αρχών. Δεν πρόκειται εδώ για δικαίωμα διακίνησης ή διαμονής των προσφύγων, αλλά για το την αφαίρεση του ίδιου του ύψιστου δικαιώματός τους στη ζωή, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της για το προσφυγικό η πολιτική κίνηση «Σχέδιο Β’», προτείνοντας στην κυβέρνηση να πάρει αποτελεσματικά μέτρα
για την επίλυση του προβλήματος του μεταναστευτικού ρέματος που έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Η ανακοίνωση του Σχεδίου Β'

«Οι κύριες ευθύνες για τις δραματικές εξελίξεις από το προσφυγικό ρεύμα στην Ανατολική Μεσόγειο ανήκουν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μαζί με τις ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει τη δημιουργία μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης σε όλο τον αραβικό χώρο, αλλά και για την ανικανότητά της και τον κυνισμό της στη διαχείριση αυτού του απελπισμένου ανθρώπινου χείμαρρου.

Το επαναλαμβανόμενο έγκλημα, όμως, που καταλήγει σε μια γενοκτονία κυρίως παιδιών, συντελείται κυρίως επί του ελληνικού χώρου, στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα. Δεν μπορεί λοιπόν ο έλληνας πρωθυπουργός, όταν συζητείται αυτό το θέμα ζωής ή θανάτου, να αρκείται σε μεγάλα λόγια και εντυπωσιασμούς. Ο ανθρωπισμός της κάθε κυβέρνησης μετριέται στην πράξη κι όχι σε εύκολες και αφηρημένες διακηρύξεις αρχών. Δεν πρόκειται εδώ για δικαίωμα διακίνησης ή διαμονής των προσφύγων, αλλά για το την αφαίρεση του ίδιου του ύψιστου δικαιώματός τους στη ζωή. Η κυβέρνηση της Ελλάδας, που τα νεκροταφεία των δικών της νησιών δεν χωρούν πια αλλά παιδικά πτώματα όπως δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Λέσβου, όφειλε να είχε ήδη απαντήσει με σαφήνεια και επάρκεια στο ερώτημα: «Τι άμεσα μέτρα παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για να σταματήσει το Αιγαίο να γίνεται κοιμητήριο παιδιών;»

Κατά το Σχέδιο Β χρειάζονται ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ τα εξής:
  • Πρώτο: Άμεση λειτουργία συγκροτημένης Ομάδας Διάσωσης, αποτελούμενης από ελεύθερα επιβατηγά πλοία και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, δεδομένου ότι οι ψαρόβαρκες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον πανικό δεκάδων ανθρώπων που πνίγονται. Η Ομάδας Διάσωσης θα ελέγχει εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όλους τους γνωστούς θαλάσσιους διαδρόμους προς τα ελληνικά νησιά και θα αντέχει ακόμα και σε δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες.

  • Δεύτερο: Μεταφορά δια των ιδίων πλοίων των προσφύγων σε συγκροτημένα κέντρα, ώστε να εξασφαλισθεί η αποφόρτιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

  • Τρίτο: Επιδίωξη άμεσων συνομιλιών με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει διμερής συντονισμός για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα ρεύματα προσφύγων.

  • Τέταρτο: Πρόκληση κατεπείγουσας ειδικής συζήτησης και λήψης μέτρων από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μπει αμέσως τελεία στη γενοκτονία»
Αθήνα 30.10.2015