Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Αξιολόγηση και μετά συζήτηση για το χρέος...»

ΣΥΡΙΑ, ΧΡΕΟΣ,
«ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΦΕΡΟΝ μας είναι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορόερα με την πρώτη αξιολόγηση για να ανοίξει το κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης του χρέους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσίασε το περίγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. «Βρισκόμαστε μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα μάχη. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία», είπε.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ο ελληνικός λαός δικαίωσε «τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο μίας σκληρής διαπραγμάτευσης» αλλά και «τη δύσκολη επιλογή που κάναμε να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό όσο και δύσκολο όμως έργο, να υλοποιήσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, όμως παραλληλα πρέπει να διαπραγματευτουμε τα ανοιχτά της σημεία, ώστε να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, να βρούμε τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρισα της ΔΕΗ κιαι του ΑΔΜΗΕ.

«Το δεν είναι ελληνικό θέμα, αλλά διεθνές»


Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στην προσπάθεια διεθνοποίησης του. «Είναι καθήκον μας να διαμορφώσουμε συμμαχίες για ένα θέμα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές» εξήγησε.

Υπενθύμισε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι απλά αριθμητικό ζήτημα, αλλά από τη ρύθμισή του εξαρτάται και η δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Θα πρότεινα και στη ΝΔ να παραδεχθεί την αλήθεια των αριθμών της. Επί των ημερών της δεν έγινε τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί δεν έγινε απολύτως τίποτα για να απαλλαγεί η χώρα από το βραχνά χρέους. Και για αυτό θα ήθελα να τους καλέσω να συνδράμουν στην προσπάθεια» τόνισε.

«Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος»


O κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος, σημείωσε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σεβόμαστε τη συλλογική βούληση, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και για να υπάρχει κοινή φωνή και δράση.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι δεν πρέπει να υιοθετούν αμυντική στάση στη ρητορική «περί φορο-λαίλαπας» που αναπτύσσεται και να μην χαριστούν σε κανέναν, ειδικά σε αυτούς που λεηλάτησαν, όπως είπε, τη χώρα και που «τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Εμείς», τόνισε, «δεν λογοδοτούμε σε αυτούς, ούτε στα δελτία των ειδήσεων, λογοδοτούμε μόνο στον λαό που μας έδωσε την εντολή. Τον σεβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υποφέρει και έχουμε πάντοτε ένα όπλο, να του λέμε πάντα με ειλικρίνεια την αλήθεια».
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε στους βουλευτές ότι πρέπει να εξηγούν τι μέτρα λαμβάνονται, γιατί λαμβάνονται και τι μάχες έδωσε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει στηρίγματα για τους πιο αδύναμους. «Δεν πρέπει», συνέχισε, «να επιτρέπουμε ούτε τη διαστρέβλωση ούτε τη διασπορά του φόβου, με την οποία κάποιοι ασχολούνται τελευταία σχεδόν επαγγελματικά».