Μάχη για το ασφαλιστικό την πρώτη εβδομάδα του 2016 - Τα μέτωπα του Μαξίμου

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του 2016, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει στο «κουαρτέτο» αναλυτικά και κοστολογημένα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


Οι βασικές αρχές του σχεδίου νόμου, ήδη, εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, πιθανότατα και πριν από το τέλος του χρόνου.

Το Ιανουάριο, σύμφωνα με το usay.gr, θα κριθούν και οι τελικές επιδόσεις στην οικονομία για το 2015, θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα τα περίφημα «κοράκια» και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα πρέπει να περάσει ασφαλιστικό και φορολογικό των αγροτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν πως οι δανειστές μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις γιορτές, θα έρθουν με άγριες διαθέσεις, τις οποίες έδειξαν στον κατηγορηματικό τρόπο με τον οποίο απαίτησαν να αποσυρθεί το παράλληλο πρόγραμμα. διαβλέπουν από τώρα και στο οικονομικό επιτελείο, μετά την «τρικλοποδιά» που έβαλαν στο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης και το (έστω και ολιγοήμερο) «μαρτύριο της σταγόνας» για την καταβολή της δόσεως του 1 δισ. ευρώ.

Για την ώρα η κυβέρνηση θέλει να περάσει τις γιορτές χωρίς απρόοπτα ώστε στις 18 Ιανουαρίου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, με δύο «αγκάθια» που θα κρίνουν πολλά –και όχι μόνον την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ:
- Οι επώδυνες αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό (ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, «κούρεμα» συντάξεων κλπ) προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,7 δισ. ευρώ.

- Οι νέες παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία. Εκεί θα ενταχθούν οι αλλαγές στον φόρο των ενοικίων και των αγροτών, ενώ οι δανειστές αμφισβητούν και το εάν τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν (ΦΠΑ νησιών, φόροι στα τυχερά παιχνίδια ή στο κρασί κλπ) επαρκούν ή θα χρειαστούν και άλλα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, σχεδιάζει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο: με τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για το ΕΣΡ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκχώρηση των νέων τηλεοπτικών αδειών.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΜΜΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Ετικέτα:

Post a comment

[blogger]

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.