Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο Εισαγγελέων εναντίον Παπαγγελόπουλου

Και στο βάθος… Σταύρος Παπασταύρου, αλλά όχι μόνον… Στην «προστασία» τουλάχιστον του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, οφείλεται η σπουδή νομικών και δικαστικών κύκλων να κηρύξουν τον πόλεμο στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαμαρτυρόμενοι για την τροπολογία που κατέθεσε προσφάτως ο κ. Παπαγγελόπουλος, η οποία επιτρέπει την πλήρη διερεύνηση όλων των στοιχείων που περιέχουν οι λίστες διαφθοράς (Λαγκάρντ, Φαλτσιανί και Βεστφαλίας-Ρηνανίας).

Υπενθυμίζεται πως το όνομα του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, «φιγουράρει» στη λίστα Λαγκάρντ ως συνδιαχειριστής λογαριασμού 550 εκατ. δολαρίων. Το περιεχόμενο των άλλων λιστών, όμως, είναι ακόμα άγνωστο στους… ενδιαφερόμενους κύκλους, οι οποίοι ως εκ τούτου ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποκαλύψεων που θα αφορούν ακόμη πιο τρανταχτά ονόματα. ..

Επιχειρούν, λοιπόν, να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο…
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία Παπαγγελόπουλου να απελευθερώσει τις κινήσεις των Εισαγγελικών Αρχών, ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος το περιεχόμενο των συγκεκριμένων λιστών, ήταν επιτακτικό αίτημα των ίδιων των Εισαγγελέων, που διερευνούν τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.

Το γεγονός ότι με την κίνηση του αυτή ο αρμόδιος υπουργός, έδωσε επιπλέον όπλα στους μηχανισμούς για περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων, οι οποίες «καλύπτονταν» μέχρι πρότινος από την απαγόρευση, φαίνεται πως θορύβησε πολλούς κύκλους, κυρίως από το Σαμαρικό και Βενιζελικό «στρατόπεδο».

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος απολογήθηκε ενώπιον της Βουλής για το περιβόητο στικάκι της λίστας Λαγκάρντ, επικαλέστηκε το γεγονός ότι ήταν προϊόν υποκλοπής και άρα παράνομο υλικό.

Εκτός από μερίδα Εισαγγελέων, τη σημαία της καταγγελίας εναντίον της εν λόγω τροπολογίας σήκωσε και ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, αλλά και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλης Αλεξανδρής, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα των αντιδράσεων τους, αλλά και εντονότατη δυσφορία στην πλειοψηφία του εισαγγελικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, οι Εισαγγελείς θεωρούν ότι κάποιοι συνάδελφοί τους εκθέτουν τον κλάδο όταν επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στις διαδικασίες που διευκολύνουν τη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι στις επίμαχες λίστες περιλαμβάνονται πρόσωπα που σχετίζονται όχι μόνον με τη φοροδιαφυγή, αλλά και με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ταλάνισαν τη χώρα, όπως η Siemens, το παραδικαστικό κύκλωμα, τα εξοπλιστικά και ο,τιδήποτε σχετίζεται με την παραγωγή και διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος στην Ελλάδα …

Στις 16 Ιανουρίου αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόριανς, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση σε ζητήματα ελέγχου. Ο γερμανός υπουργός κατήγγειλε προσφάτως ότι επιχειρούσε από τριετίας να παραδώσει στις ελληνικές αρχές λίστες με ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση των πρηγούμενων κυβερνήσεων…
Κατερίνα Ακριβοπούλου / altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου