Έκλεισαν ξανά επ' αόριστον τα Τέμπη οι αγρότες - Η εικόνα στα μπλόκα

Αγρότες,
Σε επ' αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν και πάλι, χθες από τις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες του μπλόκου.


Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών το διήμερο των αγροτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα είχαν αφήσει την κοιλάδα ανοιχτή για περισσότερες ώρες προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των συναδέλφων τους.

Οι αγρότες των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από αύριο, Δευτέρα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα. Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής το μπλόκο των αγροτών θα ανοίγει ανά δύο ώρες για 15 λεπτά προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των οδηγών που είναι εγκλωβισμένοι στον κόμβο του Τυχηρού, λίγα χιλιόμετρα από τη συνοριακή διάβαση.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Ξάνθης θα κρατήσουν κλειστή τη γέφυρα του Νέστου, επάνω στην Εγνατία Οδό, από τις 12 έως και τις 2 μετά το μεσημέρι και από αύριο, Δευτέρα, επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα.

Στο μπλόκο στο Δερβένι από τις 11:00 έως τις 18:00 είναι κλειστές οι δύο λωρίδες και στα δύο ρεύματα και είναι από μία σε κάθε πλευρά δοσμένη στην κυκλοφορία.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα έκλεισαν στις 12.00 το μεσημέρι και θα ανοίξουν στις 18.00 οι δύο πρώτες είσοδοι για τα Μουδανιά και έτσι η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Τρίγλια και Πλάγια» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Το τελωνείο του Προμαχώνα είναι ανοιχτό 11.00- 15.00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας.

Το τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα είναι κλειστό για ΙΧ και λεωφορεία από 10:00- 15:00 και 17.00-22.00.

Στην βάση τους επέστρεψαν τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» στην Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

«Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα που μαζί με τη μαζική παρουσία των αγροτών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Έχουμε την πεποίθηση ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες και θα συνεχίσουμε από τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς την κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει για την επιβίωσή μας» δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα, Κυριακή, η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 14η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 18.00.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα έχει ως εξής:
  • Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).

  • Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα.

  • Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00- 16:00 και 18:30- 20:00).

  • Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
Στα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Επίσης οι αγρότες θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία θα γίνεται με παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Εν τω μεταξύ τεράστια ταλαιπωρία και ουρές προκλήθηκαν χθες αργά στον Ισθμό, αφού οι αγρότες μπλόκαραν τα φορτηγά που μετέφεραν αγροτικά προϊόντα στην Αττική.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου