Ημέρα "ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ" για την Βρετανία ψήφισε BREXIT ή αλλιώς LEAVE!....

ΒΡΕΧΙΤ, Βρετανία, Ε.Ε., ΚΟΣΜΟΣ,

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ σε 342 από 382 περιφέρειες: BREXIT 15.302.033 ψήφοι 51,8%, ΒREMAIN 14.139.500 ψήφοι 48,1%. Συμμετοχή 72% (ώρα Ελλάδος 7.16πμ.)....



Ραγδαίες εξελίξεις στην Βρετανία πυροδοτεί η έκβαση του αποτελέσματος του ιστορικού δημοψηφίσματος. Ο βρετανικός λαός τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. σε ποσοστό 52% έναντι 48% που ψήφισαν υπέρ της παραμονής.

Ανατρέποντας τις εκτιμήσεις, 41 χρόνια μετά το θετικό δημοψήφισμα για την παραμονή τους στην τότε ΕΟΚ, οι βρετανοί πολίτες αποφάσιαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις. Ακόμα και ο πρώην επικεφαλής του Yougov, που έδωσε την μόνη εκτίμηση αποτελέσματος με σχετικά άνετη νίκη για το Remain, ομολόγησε ότι έπεσε έξω. 
Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται μετά από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την ΕΕ, και η οποία στιγματίστηκε από τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ. 

Συνεχίζει την πτώση της η στερλίνα (-8%) έναντι του δολαρίου στο 1.3690 δολάριο (στο χαμηλοτερό επίπεδό της από το 2009) και στο -12% έναντι του γεν στα 138.08 γεν. Το χρηματιστήριο του Τόκιο πέφτει κατά 5%, εξαιτίας του φόβου του Brexit

Το Εργατικό Κόμμα εργάζεται πλέον βάσει της εκτίμησης ότι το «Leave » θα υπερισχύσει, δήλωσε πηγή του κόμματος.

Η άποψη στην έδρα του Εργατικού Κόμματος είναι ότι, εάν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα πρέπει να καλέσει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.

Ωστόσο, στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αναγκαίο, διότι είναι πιθανόν ο Κάμεορν να ανακοινώσει την παραίτησή του από μόνος του.

Σοκ και δέος


Μία ημέρα αβεβαιότητας -στα όρια του πανικού- ξημέρωσε για την Ευρώπη και τη διεθνή οικονομία, καθώς το Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, επικράτησε στο δημοψήφισμα με 52% έναντι 48% της παραμονής, σύμφωνα με τις προβολές του BBC, του SkyNews και του ITV.

Προηγήθηκε μία βραδιά θρίλερ, με τα δύο στρατόπεδα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, αλλά τελικά να επικρατεί το Brexit, που έλαβε ποσοστά καλύτερα από το αναμενόμενο.

Το σώμα των ψηφοφόρων εμφανίστηκε βαθιά διχασμένο, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις και προκαλώντας πρωτοφανή πτώση στην ισοτιμία της στερλίνας.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 338 εκλογικές περιφέρειες επί συνόλου 382, το Brexit προηγείται με 51,7% (14,671,127) έναντι 48,3% (13,719,814) του Bremain. Η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται σε 71,8%.
Πηγή του στρατοπέδου του Remain δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι "όπως τα βλέπουμε από εδώ, φαίνεται πολύ δύσκολο".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπέρ του Bremain τάχθηκαν οι πολίτες του Λονδίνου, της Σκοτίας και της Β. Ιρλανδίας, ενώ η πολίτες της αγγλικής επαρχίας και της Ουαλίας τάχθηκαν υπέρ του Brexit.

Στις 06.00 (ώρα Ελλάδος) ο Νάιτζελ Φάρατζ, σε ομιλία του σε υποστηρικτές του, είπε ότι σύμφωνα με τις προβολές κερδίζει το Brexit, χαρακτηρίζοντας τη νίκη αυτή "ημέρα ανεξαρτησίας" για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί.

Πολιτικές εξελίξεις


Το Brexit θα οδηγήσει σε μια περίοδο σοβαρών πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη, αλλά και στη Βρετανία και δεν αποκλείεται παραίτηση Κάμερον από το αξίωμα του πρωθυπουργού, παρά την έκκληση δεκάδων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις να παραμείνει.

Σύμφωνα με τον Guardian, το κόμμα των Εργατικών κατά τη διάρκεια της βραδιάς οργάνωσε τη στρατηγική του πάνω στο σενάριο της επικράτησης του Brexit, όπως ανέφερε πηγή του κόμματος.

Στο αρχηγείο των Εργατικών εκτιμάται ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα ζητήσει από τον Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.

Πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος πάντως θεωρούν ότι αυτό θα είναι περιττό, καθώς ο Κάμερον σε αυτή την περίπτωση θα ανακοινώσει από μόνος του παραίτηση.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η ψήφος υπέρ του Brexit ενισχύει την υπόθεση του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δηλώνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της ΕΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου