Νίκος Κοτζιάς σε UNESCO: «Προστατέψτε την Αγία Σοφία»

Νίκος Κοτζιάς, Αγία Σοφία, Τουρκία, UNESCO, Πολιτισμός,

Η επιστολή είχε αποδέκτη την γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., Νίκος Κοτζιάς, πέραν του ότι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγία Σοφία τελεί υπό την προστασία της UNESCO, υπογραμμίζει δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και δη μελών της κυβέρνησης...



Μετά το προφορικό αίτημα προς την UNESCO για την προστασία της Αγίας Σοφίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέστειλε και επιστολή, στις 6 Ιουνίου, στην οποία χαρακτηρίζει «σοβαρή πρόκληση» την ανάγνωση του κορανίου μέσα στο ναό-σύμβολο του Χριστιανισμού και ζητά την προστασία του μνημείου προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

Η επιστολή είχε αποδέκτη την γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. Ο Ν. Κοτζιάς, πέραν του ότι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγία Σοφία τελεί υπό την προστασία της UNESCO, υπογραμμίζει δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και δη μελών της κυβέρνησης, τα οποία δεν κρύβουν ότι θέλουν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και υπενθυμίζει τις διαδηλώσεις που γίνονται στις 29 Μαΐου, ημέρα Άλωσης της Πόλης, έξω από την Αγία Σοφία όπου Τούρκοι αξιώνουν να εισέλθουν εντός του ναού για να προσευχηθούν και ζητούν επιτακτικά τη μετατροπή του σε τέμενος.

Επιπλέον, ζητά από την Ιρίνα Μπόκοβα να ενθαρρύνει την προστασία και την ακεραιότητα του συμβόλου της Ορθοδοξίας και σημαντικότατου μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου